OUD GELD...

Attaché-koffers en vogelhuisjes van bankpapier. Met oud geld zijn eigenaardige dingen te doen. PU-Recycling is een bedrijfje in het Brabantse Deurne, dat een methode heeft ontwikkeld om oude bankbiljetten te verwerken. Het bedrijf maakt van verpulverde biljetten en polyurethaan-afval bouwplaten, die onder meer worden gebruikt als ondergrond voor sportvloeren.

Vezelstructuur en watervastheid, dat maakt het bankpapier zo geschikt als grondstof, aldus directeur J. van den Eerenbeemt. Ook produceert het bedrijf een geavanceerdere plaat, waarin de biljet-snippers als toplaag worden gebruikt. De snippers zijn groot genoeg om hun oude identiteit te herkennen. Ecoprom Recycling Products, eveneens uit Deurne, maakt van deze platen onder meer vogelhuisjes en koffertjes, die verkocht worden als relatiegeschenk. Volgens Van den Eerenbeemt is de belangstelling groot. “Als je iets maakt dat met geld te maken heeft, is iedereen geïnteresseerd.” Zelfs de Chinese centrale bank toonde interesse voor het procedé.

PU-Recycling krijgt de bankbiljetten aangeleverd van De Nederlandsche Bank, via de Haarlemse bankbiljettendrukkerij Joh. Enschede. Om veiligheidsredenen verlaten de oude biljetten de bank al in versnipperde vorm. Over de beschikbaarheid van de grondstof hoeft PU-Recycling zich geen zorgen te maken. Er zijn ruim 250 miljoen Nederlandse biljetten in omloop. Die worden in 2002 allemaal vervangen door het nieuwe euro-geld. (MS)