Minder inzendingen; Hoofdprijs World Press voor Algerijn

AMSTERDAM, 13 FEBR. De 41ste editie van World Press Photo, de jaarlijkse internationale competitie voor fotojournalistiek, is gewonnen door de Algerijnse fotograaf Hocine.

Hocine, die werkzaam is voor het persbureau Association France Presse, maakte zijn winnende foto op 23 september vorig jaar bij het Zmirli ziekenhuis in Bentalha, een buitenwijk van Algiers. Het beeld toont twee vrouwen, waarvan één zojuist vernomen heeft dat al haar acht kinderen gedood zijn tijdens een slachtpartij de voorgaande avond. Het is de eerste keer dat een Algerijnse fotograaf de onderscheiding wint.

Met de keuze heeft de jury in tegenstelling tot de voorgaande jaren de nieuwswaarde weer laten prevelaren boven de fotografische kwaliteiten van het beeld. Het is geen toeval dat de foto in kleur gemaakt is en niet in het wat abstractere en esthetiserender zwart-wit zoals de laatste jaren gebruikelijk was, zegt het Nederlandse jurylid Werry Crone, staffotograaf bij het dagblad Trouw. “De foto is bijna klassiek te noemen en in die zin dus allesbehalve bijzonder. Maar de Algerijnse burgeroorlog was wat ons betreft hèt item van 1997. Ook al omdat er maar heel weinig over de gruwelijkheden naar buiten komt.”

Behalve met de hoofdprijs werd Hocine's foto ook onderscheiden met de eerste prijs in de categorie People in the news (singles). In catagorie Spot news (singles) werd eveneens een foto uit Algerije bekroond; een anonieme (Algerijnse) Sipa-fotograaf kreeg de tweede prijs voor zijn foto van de slachtoffers van het bloedbad in Frais-Vallon.

Onder de prijswinnaar bevindt zich één Nederlander. Kadir van Lohuizen won de tweede prijs in de catagorie Spot News (stories) met zijn serie over de repatriëring van Rwandese vluchtelingen naar Kisangani. Eerder dit jaar kreeg Van Lohuizen voor deze serie ook al de Zilveren Camera.

Grote afwezige is prinses Diana. Alleen de voor de Boston Herald werkende Amerikaan Brian Walski kreeg voor een foto van haar begrafenis een eervolle vermelding in de categorie General news (singles). Voor een foto van de begrafenis van Moeder Theresa kreeg Eric Luke (The Irish Times) in dezelfde catagorie een tweede prijs.

Opvallend divers, noemt Crone het karakter van de inzendingen. “Er waren geen allesoverheersende onderwerpen. Het nieuws had vooral een lokaal karakter, zoals branden en overstromingen. Het kwalitatieve niveau was echter hoog.”

Met 36.038 foto's van 3652 fotografen uit 115 landen lag het aantal inzendingen lager dan dat van voorgaande competities. Daarmee is de stijgende trend doorbroken die de competitie de afgelopen jaren kenmerkte. De daling is het gevolg van de eis die de organisatie dit jaar aan deelnemers stelde om met hun foto's ook een bewijs van profesionale status te overleggen.

World Press Photo-directeur Marloes Krijnen: “Het aantal foto's was de afgelopen jaren nauwelijks nog te bekijken in de vijf dagen die de jury heeft voor haar werk. Het trekt een te grote wissel op het uithoudingsvermogen. Daarnaast wilden we een soort kwaliteitsgarantie invoeren.”

Om het werk van de (onbezoldigde) jury nog meer te verlichten wil World Press Photo volgend jaar een internationale voorjurering gaan invoeren. Krijnen: “De leden moeten eenzelfde professionele status hebben als de officiële juryleden. Zij moeten de inzendingen op kwaliteit selecteren zodat de jury alleen het beste onder ogen krijgt.”

Prijswinnaar Hocine zal zijn onderscheiding (een plastiek en bedrag van 15.000 gulden) op 20 april in de Nieuwe Kerk in Amsterdam in ontvangst nemen uit handen van minister van buitenlandse zaken Van Mierlo. De expositie van alle prijswinnende foto's die vanaf 21 april in de Nieuwe kerk te zien is, zal dit jaar getoond worden op 70 locaties verspreid over 38 landen.