Leider van oppositie Congo gearresteerd

KINSHASA, 13 FEBR. Étienne Tshisekedi, leider van een Congolese oppositiepartij, is gisteravond door regeringssoldaten gearresteerd en afgevoerd naar een nog onbekende bestemming. Dat melden leden van Tshisekedi's partij, de Unie voor democratie en sociale vooruitgang (UDPS).

Gisteravond om tien uur plaatselijke tijd zouden zwaar bewapende soldaten Tshisekedi's woning in Limete, een buitenwijk van de hoofdstad Kinshasa, zijn binnengedrongen en hem hebben gedwongen plaats te nemen in een jeep.

Officiële bevestiging van de arrestatie was vanmorgen niet te krijgen. Regeringswoordvoerder Raphael Ghenda zei van niets te weten, maar vanmorgen stelden buitenlandse correspondenten vast dat militairen posities hadden betrokken rond het hoofdkwartier van de UDPS in Kinshasa.

President Laurent-Désiré Kabila, die vorig jaar na een militaire campagne van zeven maanden dictator Mobutu verdreef, heeft alle politieke activiteiten verboden tot de voor 1999 aangekondigde verkiezingen. Tshisekedi (65) was enige tijd premier onder Mobutu, maar ontpopte zich in de jaren negentig tot diens meest onverzoenlijke tegenstander. In die periode werd hij door een nationale conferentie, die een overgang naar de democratie moest inleiden, tot eerste minister benoemd, maar kort daarna door Mobutu ontslagen. Tshisekedi bleef zich echter als de legitieme premier beschouwen en na de machtsovername door Kabila eiste hij die positie opnieuw op. Kabila en de zijnen, die hem beschouwen als een gewezen 'mobutist', wezen die eis af. Enkele UDPS-leden maken op persoonlijke titel deel uit van Kabila's kabinet, maar Tshisekedi, die in Kinshasa enige populariteit geniet, weigerde die regering te erkennen. Hij eiste opheffing van het verbod op politieke activiteiten en bleef vanuit zijn woning oproepen tot oppositie tegen Kabila.

Eerder deze week bracht de Amerikaanse dominee Jesse Jackson, presidents Clintons speciale gezant voor bevordering van democratie in Afrika, een bezoek aan Kinshasa. Nadat hij met oppositieleiders, onder wie Tshisekedi, had geproken, weigerde president Kabila hem te ontvangen. (AFP, Reuters)