Het neushoorntje heet Kaila Padam; Uitslag namenwedstrijd

Het babyneushoorntje dat zondagavond 4 januari in de Rotterdamse diergaarde Blijdorp is geboren, heeft een naam. Uit de meer dan vierhonderd namen die de lezers van de Kinderpagina instuurden, hebben de verzorgers van het zeven weken oude diertje een naam gekozen die zij het best bij hem vonden passen. De Indische pantserneushoorn-jongen heet vanaf vandaag: Kaila Padam.

“Ik zal even de betekenis van die naam uitleggen,” schrijft de 11-jarige inzendster, Yannick Burink (11 jaar) uit Oosterhout (Noord-Brabant): “Kaila komt van 'Kailash' en dat is de naam van een heilige berg in Nepal. Padam betekent 'stapje voor stapje' in het Nepalees. De betekenis van de hele naam is dat je je leven als een (heilige) berg ziet, en dan zal je die stap voor stap moeten beklimmen, met vallen en opstaan.” Yannick schrijft dat ze deze naam en de betekenis ervan kent, omdat haar oom en tante werken in Nepal, en die hebben hun kind net zo genoemd. Yannick en haar familie krijgen binnenkort de prijs die aan de neushoorn-namenwedstrijd was verbonden, de gezinsjaarkaart van Blijdorp.

Met Kaila Padam gaat het goed: hij groeit snel, en mag nu ook naar buiten.

Bij de Kinderpagina, en ook bij Blijdorp, zijn dozen vol post aangekomen met voorstellen voor namen voor de kleine neushoorn. Ook faxen kwamen binnen, en e-mail, in de computer, uit alle delen van de wereld omdat de neushoorn-naamwedstrijd ook gestaan heeft in de buitenlandse uitgave van NRC Handelsblad. Zo kwam er een e-mail van een school met Nederlandse kinderen uit Muscat in Oman. 'Waar is de hoorn nu?' schreven de kinderen van juf Geja Hadderingh, en: 'het neushoorntje is net zo zwaar als onze juf'. Namen die ze voor het neushoorntje bedacht hadden waren Snoepje, Spikkel of Nampje. Daarmee vielen ze buiten de prijzen. Want de verzorgers wilden graag een Indische of Nepalese naam voor hun kleine Indische neushoorn. En daarom zijn veel kinderen in de boeken gedoken om Indische en Nepalese namen te verzinnen. De meest voorkomende naam was Gandhi, de naam van de man die ervoor zorgde dat de Engelsen na de oorlog niet langer de baas speelden in India.

Ook schoolklassen deden mee aan de namenwedstrijd: de kinderen van klas J van de basisschool de Bonkelaar uit Amsterdam, verzonnen samen de naam Kumar, wat zoon betekent. Andere klassen stuurden hele pakketten namen op, zoals de Burghtschool in Amsterdam, of de rooms-katholieke basisschool De Bonte Pael uit Delft. Zij hadden de namen op tientallen uitgeknipte neushoorns geschreven. Andere klassen, zoals die van de LOM-school Op de Tump in Heel stuurden gekleurde geboortekaartjes. Dat deden ook veel kinderen of gezinnen die niet in schoolverband iets instuurden. Grappige namen kwamen ook in grote hoeveelheden binnen, zoals zoals Nepalkees en Rambi (een combinatie van Rambo en Bambi), of Tamagotchi van Mohamed el Mofalli uit groep 6 van basisschool De Kameleon in Utrecht.

Na de sluitingsdatum van de wedstrijd, afgelopen 31 januari, kwamen nog brieven en kaarten binnen met voorstellen voor een neushoorn-naam. Helaas zijn die te laat. Maar we willen, mede namens Blijdorp, alle inzenders bedanken voor hun speurtocht naar een passende naam voor Kaila Padam.