Gullit na ontslag verontwaardigd en ontzet

LONDEN, 13 FEBR. Verbijsterd, verontwaardigd en ontzet heeft de 35-jarige Nederlandse ex-international Ruud Gullit vanmorgen gereageerd op zijn plotselinge ontslag als trainer-speler van de Engelse topclub Chelsea. Hij belegde een speciale persconferentie om te ontkennen dat zijn hebzucht de arbeidsverhoudingen ontwricht heeft, zoals de bedrijfsleiding van Chelsea gisteren bij de bekendmaking van zijn gedwongen vertrek suggereerde. Gullit zei dat zijn reputatie door leugens en verdachtmakingen werd bezoedeld.

Chelsea maakte gisteren bekend dat Gullit met onmiddellijke ingang als speler-trainer wordt vervangen door de 33-jarige Gianluca Vialli. Volgens algemeen directeur Colin Hutchinson hebben onderhandelingen over een nieuw contract de betrekkingen tussen trainer en club zo sterk verziekt dat Gullit maar beter meteen kon opstappen. Hutchinson zei dat Chelsea bereid was om van Gullit de best betaalde trainer van de Premier League te maken. “Maar voor Gullit was het nog niet genoeg.” Bedragen wilde de Chelsea-directeur niet noemen, maar Britse kranten beweren dat Gullit een verdubbeling van zijn jaarsalaris heeft geëist tot twee (Financial Times) of drie miljoen Britse ponden (The Guardian), bijna tien miljoen gulden.

Gullit ontkent dat er serieuze contractbesprekingen hebben plaatsgevonden. Hij zegt dat hij de afgelopen maanden maar één keer een gesprek met de bedrijfsleiding heeft gehad over de toekomst. Hij bezweert dat hij graag had bijgetekend en snapt niet dat hij opeens wordt afgedankt. “Er is wel over geld gesproken, maar niet echt serieus”, zei Gullit gisteravond in het tv-programma Barend en Van Dorp.

Enkele tientallen supporters van Chelsea hebben vanmorgen bij het stadion Stamford Bridge gedemonstreerd vóór terugkeer van Gullit. Ze vinden dat de clubleiding de laatste tien jaar al veel te vaak van trainer heeft gewisseld. Volgens de supporters heeft Gullit de club eindelijk sportieve successen en internationaal aanzien gebracht. Vorig jaar won Chelsea de FA-cup. Dit seizoen is de club door Manchester United uitgeschakeld in de race voor Engelands meest begeerde beker. Maar Chelsea zit wel in de halve finale van de strijd om League Cup en de kwartfinale van het Europa Cup 2-toernooi. In de Premier League heeft Chelsea alleen titelverdediger Manchester United maar voor zich.

Ook beleggers reageerden gisteren teleurgesteld op het onverwachte ontslag van Gullit. De koers van het Chelsea-aandeel daalde gisteren met 7 pence tot 91,5 pence en kwam vanmorgen opnieuw onder druk. Maar spelers van Chelsea namen het vertrek vanmorgen luchtig op als tenminste mag worden afgegaan op hun lichaamstaal. De clubleiding had hen verboden mondeling te reageren.

Het is een publiek geheim dat de afgelopen maanden binnen de spelersgroep grote onvrede is ontstaan over de onderlinge communicatie en de trainingsmethoden. Ondanks de hoge plaats op de ranglijst draaide het elftal niet best. Na de 5-3 bekernederlaag vorige maand tegen Manchester United belegden de spelers een vergadering zonder hun trainer. Binnenskamers verweten ze Gullit dat hij zich te veel in beslag liet nemen door commerciële neven-activiteiten, zoals zijn eigen ondergoed-merk en reclame voor Pizza Hut. Door de bedrijfsleiding werd hij in toenemende mate als arrogant en onbenaderbaar beschouwd.

Vialli toonde zich gisteren op een persconferentie blij verrast met de promotie. “Dit is het meest ongelooflijke en belangrijkste wat er in mijn hele loopbaan is gebeurd.” de voormalige international van Italië kondigde aan dat hij eerst de verstandhouding tussen trainersstaf en spelers bij Chelsea wil verbeteren. “Dat is de sleutel tot succes.”

Vialli was de eerste speler die Gullit twee jaar geleden aantrok nadat hij Glenn Hoddle was opgevolgd als trainer. De twee voetballers hebben nog samen bij Sampdoria gespeeld. Maar de relatie tussen het duo is de afgelopen anderhalf jaar sterk bekoeld omdat Vialli van Gullit geen basisplaats kreeg. Ook in de FA-Cupfinale vorig seizoen moest de Italiaan op de bank beginnen.

Gullit kwam in juli 1995 als speler naar Chelsea en werd al snel geprezen om zijn tactische kwaliteiten. Door zijn charisma en onconventionele verschijning groeide hij uit tot één van de bekendste en meest populaire figuren in het Engelse voetbal. Hij volgt dit seizoen in Zeist de versnelde cursus voor coach betaald voetbal. Vanmorgen zei Gullit dat hij voorlopig nog niet aan terugkeer in het Nederland voetbal denkt.

    • Dick Wittenberg