Expositie Adriaen de Vries in Amsterdam

AMSTERDAM, 13 FEBR. Het Rijksmuseum in Amsterdam toont eind dit jaar ongeveer 45 bronzen beelden van de zestiende-eeuwse beeldhouwer Adriaen de Vries. Het museum maakt de expositie Adriaen de Vries 1556-1626, Keizerlijk beeldhouwer samen met het J. Paul Getty Museum in Los Angeles en het Nationalmuseum in Stockholm. Amsterdam beleeft van 12 december tot 14 maart de première.

Adriaen de Vries werd in Den Haag geboren, maar werkte voornamelijk in het buitenland. Hij werkte lange tijd voor keizer Rudolf II in Praag. In 1989 kocht het Getty Museum een onbekend beeld van zijn hand voor de recordprijs van 20 miljoen gulden kocht.

De expositie in de Eregalerij zal 70 procent van De Vries' oeuvre bevatten. Bijna al het werk komt uit buitenlandse musea, waaronder het Metropolitan Museum in New York, het Louvre in Parijs en het Kunsthistorisches Museum in Wenen. (ANP)