Euromunten brengen automaten van slag

ROTTERDAM, 13 FEBR. Fabrikanten van betaalautomaten dringen bij de Europese Commissie aan op aanpassing van het ontwerp van een euromunt, die na invoering van de Economische en Monetaire Unie (EMU) in omloop moet komen. Sigarettenautomaten, parkeermeters, flipperkasten en telefooncellen blijken namelijk geen onderscheid te kunnen maken tussen muntjes van 20 en 50 eurocent. Dat bericht de Britse krant Financial Times vandaag.

Het Europese samenwerkingsverband van automatenexploitanten EVA vreest grootscheepse fraude. “Er zullen na de invoering van de muntunie zeven miljard muntjes van 20 eurocent in omloop zijn, die allemaal gebruikt kunnen worden om voor 50 eurocent aan producten uit de automaat te halen”, zegt Mike Sadler, directeur van Mars Electronics International, de grootste producent van automaten ter wereld, in de Financial Times. Tien procent van het gebruik van muntgeld in Europa verloopt via automaten. De Europese Commissie zoekt nu samen met de EVA naar een manier om het onderscheid tussen beide muntjes voor automaten herkenbaar te maken.

De muntjes van 20 en 50 eurocent verschillen op tal van punten van elkaar, zoals in diameter, dikte, gewicht en vorm. Ze voelen zelfs anders aan, zodat ze ook voor blinden en slechtzienden herkenbaar zijn. Toch kunnen de automaten ze niet uit elkaar houden. De elektronische sensoren kijken naar formaat, vorm en geleidingsvermogen van het materiaal. Het onderscheid in formaat en vorm van de muntjes van 20 en 50 eurocent is voor de automaten te klein en het gebruikte materiaal is in beide gevallen een goudkleurige koperen legering, 'Nordic gold'.

De eerste van de 76 miljard muntjes die voor de invoering van de euro nodig zijn, zouden in de loop van dit jaar in Frankrijk geslagen moeten worden. Ze worden pas in 2002 in omloop gebracht. “De productie mag niet beginnen voordat het probleem is opgelost”, zegt H. Salij, technisch commissaris van de VIDA, waarin Nederlandse automatenexploitanten verenigd zijn. Een mogelijke oplossing is veranderen van het geleidingsvermogen in de munten.