ETEN UIT DE ITALIAANSE SNACKBAR (3)

De Romeinse snackbar gaat goede tijden tegemoet - en zeker als die gesitueerd is in Vaticaanstad. Met het heilige jaar in zicht, verwacht Rome ruw geschat zo'n 100.000 bezoekers per dag. Velen daarvan krijgen buiten de stad accommodatie maar tussen de middag zullen ze toch wel een hapje moeten eten.

Daarop anticiperend vragen vele kleinere snackbars een speciale vergunning aan teneinde hun status op te krikken en een breder assortiment etenswaren te mogen aanbieden. Met het oog op die komende stroom van bezoekers loont het de moeite de eenvoudige snack uit het handje van warme belegde broodjes, stukken pizza, diagonaal gesneden trippledecker sandwiches van casinobrood - de geliefde tramezzine - uit te breiden met een tavola calda, een buffet achter glas met antipasti, salades, een vijftal pastagerechten en soms nog enkele eenvoudige vleesgerechten.

In de palazzi van de gemeentelijke instanties die de aanvragers op keukenhygiëne en dergelijke moeten controleren alvorens ze tot de hogere eetregionen mogen toetreden, vullen de dossiers zich gestaag met aanvragen. De grotere snackbars die reeds eerder deze vergunning verwierven, weten de cliëntele aan het eten te krijgen door zeer aantrekkelijke antipasti en salades in de koelvitrines uit te stallen. Het is moeilijk ze te negeren als je de bar voor een cappuccino binnenstapt. Voor deze delicate salade van flinterdun gesneden gele paprika, peren en rucola ben ik speciaal teruggekomen rond het middaguur.

Bereiding: Halveer de paprika, verwijder steel, zaadjes en zaadlijsten en snijd de vruchtheften overdwars in flinterdunne reepjes. Snijd de peer in kwarten, verwijder de schil en het klokhuisgedeelte en snijd de peer overlangs in dunne plakjes en deze vervolgens overlangs in twee of drie reepjes. Doe de reepjes peer in een glazen schaal en sprenkel er het citroensap over. Bundel de rucola en snijd het lange blad overdwars in twee of drie korte stukken. Strooi paprika en rucola bij de reepjes peer in de schaal. Sprenkel er olie over en strooi er wat zout en peper bij. Schep de salade luchtigjes om. Snijd peterselie en blaadjes basilicum samen tot een fijn mengsel, strooi het over de salade en schep deze nogmaals om zodat alles goed met elkaar vermengd wordt. Eet deze salade op zichzelf als voorgerecht.

Voor 2 personen: 125 gram gele paprika 150 gram niet te rijpe handpeer 2 theelepels citroensap half handje rucola, gewassen en gedroogd 1/3 teentje knoflook, gepeld en zeer fijn gehakt 1 eetlepel olijfolie zout en versgemalen zwarte peper 1/2 eetlepel middelfijn gesneden peterselie 2 blaadjes basilicum