... EN NIEUW

Oud moet vervangen door nieuw. De schaal waarop de nieuwe euro-biljetten worden geproduceerd, is ongekend. In het verleden verving De Nederlandsche Bank biljetten geleidelijk, per coupure, door nieuwe ontwerpen. Zo maakte het tientje met Frans Hals onlangs nog plaats voor een moderne versie met een ijsvogeltje.

Tijdens de vervangingsoperatie in 2002 worden alle coupures tegelijkertijd verwisseld. Dat betekent overuren voor de Europese bankbiljetten-drukkers. Woordvoerder Olaf Sleijpen van De Nederlandsche Bank erkent dat er mogelijk capaciteitsproblemen kunnen ontstaan. “De voorbereidingen zijn dan ook nu al begonnen.” Vorig jaar werd bekend hoe de biljetten er zullen uitzien. Overal in Europa worden nu drukproeven gemaakt.

De Europese schaal van de operatie maakt de voorbereidingen niet eenvoudiger. Er zijn twee mogelijkheden. Elk EMU-land gaat zelf de hele reeks eurobiljetten drukken, in de hoeveelheid die het nodig heeft. Of er wordt 'gepooled': Nederland drukt bijvoorbeeld alle 5-eurobiljetten, Duitsland doet de coupure van 10, Italië drukt alle biljetten van 20, enzovoort. Door die specialisatie kan er sneller worden geproduceerd, maar het levert wel grote distributieproblemen op.

Extra moeilijkheid is dat het hoe-en-waar van de drukorder besloten moet worden door een orgaan dat nog niet bestaat: de directie van de Europese Centrale Bank. Die zal uiterlijk 3 mei worden samengesteld. “Tot dan kunnen we geen knopen doorhakken”, aldus Sleijpen. Wel bereidt het Europees Monetair Instituut, de voorloper van de ECB, de beslissingen al voor.

Er is nog een derde optie. Eén drukkerij, die goed en goedkoop produceert, zou de hele opdracht kunnen weghalen bij andere Europese drukkerijen. Dankzij de euro kunnen de productiekosten in verschillende Europese landen tenslotte makkelijk worden vergeleken. Zo'n scenario is niet ondenkbaar. Politiek gezien is dat geen waarschijnlijke optie. Volgens Sleijpen zullen EMU-lidstaten niet accepteren dat hun “drukkers zomaar aan de kant worden gezet.” (MS)

    • Mathijs Smit