Effectenhuis Merrill Lynch breidt Japanse activiteiten sterk uit

TOKIO, 13 FEBR.Het Amerikaanse effectenhuis Merrill Lynch gaat zijn personeel in Japan verdrievoudigen en gaat zich via kantoren verspreid over het hele land als eerste buitenlands effectenhuis specifiek richten op de particuliere belegger in Japan. De uitbreiding van de activiteiten wordt gezien als het inspelen op de deregulering van de Japanse financiële markt.

Een nieuwe dochteronderneming van het bedrijf, Merrill Lynch Japan Securities Co., moet via kantoren in ruim dertig Japanse steden verspreid over het hele land de particuliere Japanse beleggers gaan bereiken. Het bedrijf zal hiervoor gebruik maken van de boedel van het Japanse effectenhuis Yamaichi, dat in november zijn faillissement aankondigde. Naast kantoren wil Merrill Lynch tevens tweeduizend werknemers van Yamaichi overnemen. De nieuwe onderneming zal deze zomer zijn activiteiten beginnen.

De voorzitter van Merrill Lynch International, Winthrop Smith, verklaarde het besluit gisteren in Tokio met de woorden: “Onze beslissing om deze onderneming te openen bevestigt onze sterke betrokkenheid bij Japan als een belangrijk centrum in de mondiale financiële markt. Het past tevens in onze strategie om onze activiteiten buiten de Verenigde Staten te lokaliseren, onder de sterke paraplu van Merrill Lynch & Co.” Smith verwacht dat de nieuwe onderneming binnen drie jaar winstgevend zal zijn.

De nieuwe dochteronderneming van Merrill Lynch komt naast de bestaande dochter Merrill Lynch Japan, dat zich met duizend werknemers uitsluitend richt op bedrijven en institutionele beleggers. Merrill Lynch heeft wereldwijd 50.000 werknemers in 43 landen.