Een piramide van deze tijd

Piramide (VNU Interactive Media/McGraw-Hill Interactive, dubbel cd-rom voor Windows 3.1/95 en Macintosh, prijs 89,95 gulden)

Wie altijd al iets groots heeft willen verrichten maar daar nooit de kans voor heeft gekregen kan zich met de cd-rom Piramide naar hartelust uitleven. Je bent een archeoloog in het jaar 1907 die pas een beroemde piramide heeft ontdekt en vierduizend jaar in de tijd wordt terug geworpen met de opdracht zelf een piramide te bouwen. De hulpmiddelen zijn primitief en als de farao tussentijds sterft loopt het slecht met je af.

Piramide is een educatieve cd-rom voor kinderen van 8 tot 12 jaar. In een omgeving die het midden houdt tussen het oude Egypte en een tekenfilm beleeft de speler spannende avonturen bij het bouwen van de piramide. Er dreigen verschillende gevaren onderweg. De tas met gereedschap wordt gestolen en de onmisbare sterrenkundige wordt bijna opgegeten door een krokodil.

In de kelder van de goden Ra en Anoebis is een wand met hiëroglyfen die een indicatie geven van de opdrachten die de speler moet voltooien. Het is zaak de juiste mensen te vinden om de piramide mee te bouwen en het juiste gereedschap. Maar eerst moet een goede plek worden gevonden waar het graf van de farao neergezet kan worden. De ingang moet op het noorden zijn. De scarabee is de gids die de speler door de duistere wereld van goden en dieven leidt.

Voor kinderen van nu is het maken van een cd-rom zeker zo boeiend als de bouw van een piramide. Bij het spel wordt een tweede schijf meegeleverd met portretten en interviews met de makers van Piramide. In een twaalftal clipachtige filmpjes wordt duidelijk dat ook het maken van een cd-rom een enorm karwei is, dat de juiste mensen en een goede timing vergt. Steven Spielbergs bedrijf Dream Quest heeft voor de productie van Piramide een Egyptisch decor op schaal gebouwd met een piramide en 60 verschillende gebouwen, omgeven door 300 palmbomen. De producer van de uitgever vertelt dat het niet altijd meeviel om zicht te houden op het enorme aantal computerbestanden (onder andere 18.000 animaties, 1.700 foto's en 1.600 dialogen) waaruit Piramide is opgebouwd. Ze spreekt van een 'logistieke nachtmerrie' als ze vertelt hoe erg het is als er bestanden op een verkeerde plaats terecht komen. De programmeurs gemotiveerd houden is ook niet altijd even gemakkelijk, volgens de producer. In een ander filmpje zien we verschillende programmeurs die boven hun toetsenbord in slaap zijn gevallen en dromen van krokodillen.

Voor de jeugdige doelgroep voor wie Piramide is bestemd, is het heel jammer dat de tweede cd-rom niet vertaald is.

Jammer is ook dat het boekje met achtergrondinformatie over het oude Egypte en de farao's weinig historische feiten bevat waardoor de schijf zijn educatieve doel voorbij schiet. Nergens wordt duidelijk dat aan het begin van deze eeuw veel graven van farao's zijn ontdekt en enkele belangrijke archeologische studies zijn verschenen. In 1907, het jaar waarin de cd-rom zich afspeelt, wordt het graf van farao Ichnaton werd ontdekt, de schoonvader van Toet-anch-amon, die voor een grote godsdienstige verandering in Egypte zorgde.

De techniek van Piramide laat enigszins te wensen over. De filmpjes worden slecht weergegeven, en de cd-rom liep zowel op een Pentium PC als op een Macintosh verschillende keren vast.

    • Marie-José Klaver