Concertzanger wint kort geding van FOK

ROTTERDAM, 13 FEBR. Het Fascisme Onderzoeks Kollektief (FOK) heeft de Houtense concertzanger P. Vis er ten onrechte van beschuldigd dat hij nauwe banden met extreem-rechtse groeperingen had. Het FOK moet de zanger een schadevergoeding van tienduizend gulden betalen en een rectificatie aanbieden aan het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP).

Dat heeft de president van de rechtbank gisteren bepaald in het kort geding dat Vis tegen het FOK had aangespannen.

Het FOK, een groep die de antecedenten van mensen met extreem-rechtse sympathieën probeert na te trekken, liet afgelopen december een fax uitgaan waarin Vis ervan werd beschuldigd nauwe banden met extreem-rechts te onderhouden. Het FOK beschuldigde hem ervan stukken te hebben geschreven in het Vlaamse blad Alarm Magazine. Dit blad zou volgens het FOK door de rabiaat antisemitische Jef Eggermont worden uitgegeven.

De concertzanger was de organisator van een concert, half december in Utrecht, ter gelegenheid van het afscheid van commissaris van de koningin Beelaerts van Blokland. Die zag wegens de beschuldiging van het FOK af van een bezoek aan het concert, omdat hij zelfs niet de schijn wilde wekken vereenzelvigd te kunnen worden met het gedachtegoed van extreem-rechts. Burgemeesters uit de provincie, onder wie burgemeester Opstelten van Utrecht, zeiden vervolgens in navolging van Beelaerts af. Vis moest door de negatieve publiciteit uiteindelijk het hele concert afgelasten.

De advocaat van de zanger, mr. J. Rhodius, gaat ervan uit dat er een bodemprocedure volgt over verdere schadevergoeding. Daarin moet blijken in hoeverre het FOK aansprakelijk valt te stellen voor het niet doorgaan van het concert. Vis zegt in totaal 100.000 gulden schade te hebben geleden.