Concern gaat in handel; KNP BT doet verpakkingen van de hand

AMSTERDAM, 13 FEBR. Het bedrijf KNP BT (handel en verpakking; 23.000 medewerkers) breekt zichzelf op korte termijn op door de verpakkingsactiviteiten onder de nieuwe naam Kappa aan een buitenlandse partij te verkopen.

KNP BT, dat vijf jaar geleden tot stand kwam door een fusie van drie ondernemingen, gaat verder als handelshuis onder de naam Bührmann.

Op een na alle commissarissen van het bedrijf treden na de splitsing af. Gistermiddag maakte interim-topman K. de Kluis, die eind december het heft in handen kreeg van de commissarissen, de nieuwe koers bekend, samen met de resultaten over 1997. Vorig jaar verkocht het bedrijf al zijn papierproducenten (KNP Leykam) aan de Zuidafrikaanse Sappi.

De nieuwe handelsonderneming Bührmann is wat betreft omzet en bedrijfsresultaat de grootste activiteit van KNP BT: 11,3 miljard omzet, 350 miljoen gulden bedrijfsresultaat en 15.000 medewerkers. Bij Kappa werken 8.200 mensen, waarvan 3.000 in de Benelux. Op een omzet van 2,7 miljard gulden boekte Kappa 249 miljoen bedrijfsresultaat vorig jaar.

Op 7 april vergaderen de aandeelhouders van KNP BT over de opsplitsing. De verkoop van de verpakkingsbedrijven moet zeker 2 miljard gulden opbrengen. De opbrengst wordt gebruikt om aandeelhouders een extra dividend uit te keren of eigen aandelen in te kopen alsmede financiering van de expansieplannen van handelsbedrijf Bührmann. KNP BT heeft tien kandidaten voor de overname van de verpakkingsbedrijven geselecteerd.

De koers van de aandelen, die gistermiddag 3,10 gulden omhoog ging na het splitsingsnieuws naar 55 gulden, verloor vanochtend 90 cent.

De Kluis is tijdelijk eerste man na het gedwongen vertrek van topman F. de Wit en het eigen ontslag van financieel bestuurder R. Bonnier. De laatste kreeg een gouden handdruk van anderhalf jaarsalaris, zo vertelde De Kluis gisteren. De Wit vertrok na een conflict met de commissarissen over een fusie met handelshuis Hagemeyer, die de commissarissen verwierpen. De Kluis kreeg toen de opdracht snel een nieuwe koers uit te stippelen.

In 1997 boekte KNP BT dankzij betere resultaten in het vierde kwartaal in de distributie van kantoorartikelen en in de verpakkingsbedrijven een 41 procent hogere netto winst uit gewone bedrijfsactiviteiten van 325 miljoen gulden. De omzet steeg met 15 procent tot 15,7 miljard gulden. Het dividend op gewone aandelen wordt met een kwartje verhoogd tot 1,10 gulden.

Dit jaar verwacht het concern bij de handels- en de verpakkingsactiviteiten een tien procent hogere bedrijfsresultaat. De netto winst zal harder groeien en belangrijk hoger uitkomen doordat de rentelasten zullen dalen door de verkoop van de papierbedrijven vorig jaar.