Chelsea ontslaat Gullit

LONDEN, 13 FEBR. Ruud Gullit is gisteren ontslagen bij de Engelse voetbalclub Chelsea. De Nederlandse speler-trainer zou bij de contractbesprekingen te hoge salariseisen hebben gesteld. De Italiaan Gianluca Vialli, twee jaar geleden door Gullit als speler aangetrokken, is zijn opvolger.

Gullit (35) maakte vanmiddag tijdens een persconferentie in Londen een aangeslagen en verwarde indruk. “Ik ben in mijn lange carrière nog nooit zo behandeld. Ik verkeer in een shocktoestand.” Gullit ontkende dat hij door hebzucht de arbeidsverhoudingen bij Chelsea heeft ontwricht, zoals de bedrijfsleiding van de Londense club suggereert.

Gullit vroeg naar eigen zeggen een jaarsalaris van twee miljoen pond (6,7 miljoen gulden). “Toen ik in 1995 als speler bij Chelsea in dienst trad, heb ik hetzelfde bedrag gevraagd. Toen kwam de club met een tegenbod en zijn we tot een akkoord gekomen. Dit keer had ik een zelfde reactie verwacht.”

Beleggers reageerden gisteren teleurgesteld op het onverwachte ontslag van Gullit. De koers van het Chelsea-aandeel daalde gisteren met 7 pence tot 91,5 pence (ongeveer 3 gulden) en kwam vanmorgen opnieuw onder druk. Tientallen fans van Chelsea eisten vanmorgen bij het stadion de terugkeer van Gullit.

    • Dick Wittenberg