Burgemeester van Beek treedt af

BEEK, 13 FEBR. De in opspraak geraakte burgemeester A. van Goethem van Beek (59) stapt op. Dit heeft hij gisteravond bekendgemaakt. Van Goethem zegt dat hij aftreedt om gezondheidsredenen. Het vertrek volgt op commotie over zijn declaratiegedrag.

Vorige week publiceerde Dagblad de Limburger een exposé over de burgemeester. Daarin stond dat hij over de jaren 1992-'96 naar schatting enkele duizenden guldens ten onrechte aan onkostenvergoeding had ontvangen. Hij zou privéreizen als dienstreizen hebben aangemerkt. Ook zou hij ten onrechte parkeerkosten hebben gedeclareerd en te hoge lunchdeclaraties hebben ingediend. Van Goethem ontkent alle beschuldigingen, maar erkent dat een bedrag van achttien gulden parkeerkosten ten onrechte is gedeclareerd.

De gemeenteraad heeft gisteren een accountantsbureau opdracht gegeven het declaratiegedrag van de burgemeester te onderzoeken. Voor fractieleider P. Mennens van oppositiepartij Progressief Beek komt het vertrek niet onverwacht. “Vorig jaar hebben wij zijn declaratiegedrag al aan de kaak gesteld. Toen hij vier maanden ziek thuis bleef, dachten wij niet dat hij nog zou terugkomen.” Hij sluit niet uit dat Van Goethem naar aanleiding van het onderzoek direct op non-actief wordt gezet.

Van Goethem heeft met onmiddellijke ingang vakantie genomen, maar wordt daarna op het gemeentehuis terugverwacht. De verwachte ontslagdatum is 1 mei. De ambtstermijn van Van Goethem zou eind volgend jaar aflopen.