Belgisch Crossing Border

Er komt een Belgische aflevering van het Crossing Border-festival, die aansluit op het Nederlandse programma. Crossing Border is dit jaar van 15 tot en met 17 oktober in Den Haag, en krijgt op 17 en 18 oktober een vervolg in het Gentse cultuurpaleis De Vooruit. Op zaterdagavond, zo laat organisator Louis Behre weten, zullen het Vlaamse en het Nederlandse programma elkaar overlappen.

Met een Belgische pendant wil Behre voorkomen dat er overal klonen opduiken van zijn festival die aan de oorspronkelijke opzet afbreuk doen. Behre is vooral kwaad dat zijn formule in Vlaanderen is gekaapt door het Antwerpse festival De Nachten, dat de afgelopen twee jaar wel werd voorgesteld als 'het Belgische Crossing Border'.

“Wat ik er zo kwalijk aan vind”, zegt Behre, “is dat die mensen van De Nachten al drie jaar op mijn festival komen, en daar dan rondlopen om artiesten te contracteren voor hun eigen festival. Vervolgens proberen ze dan een Belgisch Crossing Border te organiseren, maar alle dingen die wij wilden veranderen - zoals de literatuur uit haar heilige huisje halen - hebben zij weer teruggedraaid: er zijn geen decors, je mag als bezoeker de zaal niet meer uit tijdens een optreden. Ze hebben gewoon gezien dat spoken word commercieel interessant was.”

Organisator Marc Verstappen van De Nachten noemt Behre's kritiek flauwekul. “Je vist in dezelfde vijver, zo werkt het kunstcircuit toch?' Hij heeft er geen moeite mee dat er een Belgisch Crossing Border komt. 'Ik denk niet dat het concurrentie is.”

Er is al eens eerder een Belgisch Crossing Border geweest, in 1994, maar door organisatorische problemen kwam dit toen terecht in Eekloo, waar slechts tweehonderd mensen op de twee avonden af kwamen.

Opvallend is dat Crossing Border dit jaar medio oktober plaatsvindt, bijna drie weken later dan afgelopen jaar. Is dat tijdstip commercieel interessanter, omdat het artistieke seizoen dan alvast onderweg is? “In oktober komen de nieuwe cd's uit, komen er nieuwe boeken uit. Het aanbod is groter. Als je een auteur laat overkomen uit San Francisco, dan steek je toch een paar duizend gulden in een optreden van twintig minuten. Als zo iemand al in Europa is hoef je het ticket niet meer te betalen.”

    • Joris Abeling