Beheerder van 100 miljard; Inlijving PVF Pensioenen door Achmea

ROTTERDAM, 13 FEBR. De coöperatieve (zorg-)verzekeraar en bank Achmea verdubbelt zijn beheerde vermogen tot bijna 100 miljard gulden door de grootste Nederlandse pensioenfondsbeheerder, PVF Pensioenen, in te lijven.

PVF wilde vorig jaar nog aansluiten bij de eveneens coöperatieve Rabobank, maar dat samengaan ketste af doordat geen overeenstemming kon worden bereikt over de rol van PVF ten opzichte van vermogensbeheerder en Rabo-dochter Robeco.

Achmea (met merknamen als Centraal Beheer, Avéro, Zilveren Kruis, FBTO, Staal Bankiers) kondigde vorig jaar nauwe samenwerking aan met de commerciële dochterbedrijven van de GAK Groep, een van de vijf uitvoeringsorganisaties van werknemersverzekeringen. Als de wettelijke belemmeringen voor het samengaan van een commercieel bedrijf en een uitvoeringsorganisatie van publieke geldstromen worden opgeheven, willen Achmea en PVF direct fuseren.

PVF behoorde vroeger ook tot het GAK conglomeraat maar staat sinds enkele jaren op eigen benen. De aandeelhouders van PVF zijn ook de klanten van de organisatie. Directievoorzitter mr. G. van Arkel van PVF Pensioenen zal worden opgenomen in de raad van bestuur van Achmea.

Achmea (8.400 werknemers) en PVF (828 personeelsleden) hebben hun voornemen tot samengaan, die zij zelf als een fusie presenteren, gisteren bekend gemaakt. PVF beheerde eind vorig jaar ongeveer 50 miljard gulden voor 24 pensioenfondsen, 40 vut-stichtingen en 21 sociale fondsen. Achmea heeft een beheerd vermogen van 45,5 miljoen gulden. Achmea wil de activiteiten van PVF als een aparte activiteit voortzetten.

Als belangrijkste argument voor de krachtenbundeling noemen de twee de samensmelting van collectieve pensioenen, individuele verzekeringen en de veranderingen in de sociale zekerheid. Pensioenbeheerders zoeken samenwerking met verzekeraars of zetten zelf verzekeringsmaatschappijen op om individuele aanvullende oude dags produkten aan hun klanten te verkopen. Een van de attracties voor PVF van de (mislukte) samenwerking met de Rabobank was de combinatie met Rabobank-verzekeraar Interpolis.

Ook de schaalvergroting op de (inter)nationale markt voor vermogensbeheer en de toenemende druk op hoge financiële rendementen in het vermogensbeheer noemen Achmea en PVF als redenen voor hun krachtenbundeling. Achmea behaalde vorig jaar een netto winst van 660 miljoen gulden.