Arafat dreigt met de hervatting van de intifadah

TEL AVIV, 13 FEBR. De Palestijnse leider Yasser Arafat heeft gisteren met hervatting van de intifadah, de Palestijnse volksopstand, gedreigd als het Israelisch-Palestijnse vredesoverleg mislukt. “Als het nodig is zullen we het vredesproces schrappen en opnieuw beginnen”, zei hij.

In een toespraak in Ramallah ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van de “Palestijnse ramp” (de stichting van de staat Israel) zei Arafat volgend jaar mei de Palestijnse staat te zullen uitroepen, ongeacht de stand van zaken in het vredesproces. “Wie daar tegen is moet maar water uit de Dode zee of de zee bij Gaza drinken”, zei hij. Een woordvoerder van premier Benjamin Netanyahu legde het dubbele dreigement van Arafat om de Palestijnse staat uit te roepen en de intifadah te hervatten vanmorgen uit als schendingen van het akkoord van Oslo.

Intussen houden in Hebron en Nablus demonstraties voor Irak en tegen de VS en Israel aan. De demonstranten negeren een oproep van Arafat zich van dergelijke demonstraties te onthouden, die volgens Palestijnse woordvoerders de Palestijnse zaak in de ogen van de westerse publieke opinie schaden.