ACTS komt met eigen goederentrein

ACTS, één van de aanstaande concurrenten van het goederenvervoerbedrijf van de Nederlandse Spoorwegen, denkt in maart te kunnen gaan rijden. Het bedrijf gaat per jaar 60.000 ton afval vervoeren tussen Groningen en de VAM in Wijster.

De plannen van ACTS zijn een jaar oud; tot nu toe hield het bedrijf geheim om welk traject het ging. Het gaat om afval van de Vagron, een samenwerkingsverband waar de stad Groningen en een aantal omliggende gemeenten hun vuilnis kwijt kunnen.

Nu rijden er nog vrachtwagens tussen Groningen en Wijster. De offerte van NS Cargo was te hoog. Daarom besloot ACTS, dat bij al het overige vuiltransport per trein nauw samenwerkt met de NS, geheel zelfstandig een aanbieding te doen die “tientallen procenten” goedkoper is.

ACTS kan goedkoper werken dankzij een kleine overkoepelende organisatie. ACTS (afzetcontainer transport service), organisator van transporten en eigenaar van wagons en containers, heeft slechts zeven mensen in dienst.