Weer overname Amerikaanse computersector

NEW YORK, 12 FEBR. In de Amerikaanse computer- en software-industrie is opnieuw een grote overname op til. Het in bedrijfssoftware gespecialiseerde Computer Associates deed gisteren een bod van ongeveer 9 miljard dollar op dienstverlener Computer Sciences Corporation.

Computer Associates (CA) maakte het bod gisteren bekend. CA wil niet spreken van een vijandig bod omdat het uiteindelijk tot een vergelijk wil komen. De twee bedrijven zijn sinds december in onderhandeling geweest, maar een overeenkomst is stukgelopen op de prijs. CA wil zijn bod nu door het openbaar te maken aan de aandeelhouders voorleggen.

Het bod van 108 dollar per aandeel is zeventien procent hoger dan de slotkoers van eergisteren. Een overname voor deze prijs zou een van de grootste zijn in de computerindustrie. Twee weken geleden nam Compaq voor 9,6 miljard dollar Digital Equipment Corp. (DEC) over.

De overname zou passen in de trend van 'one stop shopping' in de informatietechnologie, waarbij klanten zoeken naar een leverancier die zowel computers, software als diensten levert. De combinatie van CA en Computer Sciences Corporation (CSC) zou een jaaromzet opleveren van ongeveer 11 miljard dollar en meer dan 50.000 werknemers.

CA uit New York is de grootste van de bedrijven die zich louter op bedrijfssoftware richten en na Microsoft en Oracle het grootste bedrijf dat alleen software maakt. CSC uit Californië is gespecialiseerd in

dienstverlening en consultancy. Ook beheert het computersystemen voor bedrijven.

CA had vorig jaar een omzet van 4 miljard dollar en een winst van 964 miljoen. CSC sloot zijn laatste boekjaar af in maart 1997 met een omzet van 5,6 miljard en 192 miljoen dollar winst.

De twee bedrijven zouden elkaar volgens analisten prachtig aanvullen. De

vraag is alleen of ze bij elkaar passen. CA nam in de afgelopen paar jaar bedrijven als Legent Corporation en Cheyenne Software over en staat

bekend als agressief. CSC heeft juist een reputatie van vriendelijkheid.

Door de overname op deze manier op de spits te drijven zou CA een groot risico nemen. Als het topmanagers van CSC niet bevalt kunnen ze vertrekken en zelfs een deel van de clientèle meenemen.

Sanjay Kumar, topman van CA, heeft al voorzichtig laten weten dat hij bereid is een hoger bod te doen. Analisten denken dat de biedingen kunnen stijgen tot 130 dollar per aandeel. Een mogelijke derde partij die belangstelling kan hebben voor CSC is Electronic Data Systems (EDS) uit Texas. De koers van CA daalde gisteren met ongeveer 7 dollar, die van CSC steeg met 12 tot 102 na eerder zelfs tot boven de 110 te zijn gegaan.