Wat doet een sommelier?

De sommelier beheert wijn en wijnkelder in een restaurant. In de regel is hij ook de oberkelner. Sommeliers hebben in wijnproducerende landen meer status dan in Nederland, waar nog maar enkele sommeliers zijn die geen bedienende taken hebben. Zo heeft restaurant Excelsior in Amsterdam nog een full time sommelier.

De sommelier geeft de gasten een wijnadvies. Hij moet niet alleen over een goed inzicht in de smaakpatronen van wijn en spijs beschikken, maar ook psychologisch inzicht hebben. Een zakendiner, een moeizame sessie tussen twee gelieven of een opgeprikt etentje met schoonmama - ze vragen subtiele verschillen in benadering.

In Nederland is geen aparte opleiding voor sommelier; kennis van wijnen hoort bij de horeca-opleiding en verder moeten geïnteresseerden zelf verder studeren en vooral veel proeverijen bezoeken. Er bestaat een beroepsvereniging voor sommeliers, het Nederlands Gilde van Sommeliers. Mensen die zich intensief met wijn bezighouden kunnen geassocieerd lid worden en hebben dan vrij toegang tot alle proeverijen. Kosten ƒ 150 per jaar, tel 0161-492070