Voorkeur; Theater

DE KUS VAN DE SPINVROUW Bij Het Zuidelijk Toneel regisseert Dora van der Groen Johan van Assche en Steven van Watermeulen: twee prachtige acteurs in een stuk van Manuel Puig. Valentín en Molina, de een marxist, de ander mietje, lijken niet bij elkaar te passen, maar in de gevangeniscel die zij moeten delen overwint de tederheid. 13 febr Tiel Theater Agnietenhof, 14 febr Heerenveen Posthuistheater, 17 febr Veenendaal De Lampegiet, 18 febr Sittard Stadsschouwburg.

DE TRULLENHOEDSTER Charmante familievoorstelling van Opus One, over Ollie B. Bommel, Tom Poes en de verleidelijke trullenhoedster die half Rommeldam het hoofd op hol brengt. Zang, dans, muziek en een fleurige kostumering vertellen een sprookjesachtig verhaal. 13 febr Hardenberg De Voorveghter, 14 febr Nieuwegein De Kom, 15 febr Doetinchem Amphion.

OBSESSION Intelligente musical op klein formaat over episoden uit het leven van mode-magnaat Calvin Klein, door Jurrian van Dongen, gezongen en gespeeld door studenten en ex-studenten van de Kleinkunstacademie. 13 t/m 15 febr Amsterdam Klein Carré.

ONTKOPPELDE HITTE Olga Zuiderhoek en Han Kerckhoffs in een geöliede komedie van Paul Haenen, met verrassende verwikkelingen en hoog oplaaiende hartstochten. 13 febr Drachten De Lawei, 14 febr Zwolle Odeon, 17 febr Gouda Schouwburg, 18 febr Eindhoven Stadsschouwburg, 19 febr Zutphen De Hanzenhof.

EN VERDER De wereldverbeteraar: Peter De Graef is in dit stuk van Thomas Bernhard een afzichtelijke man die zich met buitenproportioneel verbaal geweld verzet tegen zijn fysieke onttakeling en tegen de vrouw die hij nodig heeft. 13, 14 febr Haarlem Toneelschuur, 17 febr Zwolle Odeon, 19 febr Kampen Stadsgehoorzaal; Sop: Rake persiflages en spitse observaties in het debuut van de cabaretière Sanne Wallis de Vries. 13 febr Rijswijk Don Bosko, 14 febr Schiedam De Teerstoof; Mannen van de wereld: Verrassend cabaret met gehaaide grappen en treffende persiflages, door Erik van Muiswinkel en Diederik van Vleuten. 13 febr Laren Singer, 14 febr Den Helder De Kampanje, 19 febr Naaldwijk De Naald; Waar waren we gebleven: Luchthartige rentree van Paul van Vliet met een nieuw typetje als hilarische voltreffer. 13, 14 febr Leeuwarden De Harmonie, 18, 19 febr Alkmaar De Vest; Tegen! Vincent Bijlo als 'integreerblinde' in een persoonlijke cabaret-solo vol wrevelige grappen. 13 febr Zierikzee Mondragon; Best of five: Vocaal kunst- en vliegwerk in verrassende ensceneringen door de theaterzanggroep Montezuma's Revenge. 13 febr Barendrecht Het Kruispunt, 15 febr Amersfoort De Flint, 18 febr Kampen Stadsgehoorzaal, 19 febr Waalwijk De Leest.