Voorkeur; Muziek

ANDREAS SCHOLL De Duitse countertenor Andreas Scholl zingt 13 febr 20u15 in de Kleine Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw met begeleiding van de klavecinist Markus Märkl muziek van Duitse componisten uit de barok, Purcell en Dowland.

OP VLEUGELS In het theater Bis en de Synagoge in Den Bosch vindt 14 en 15 febr het pianofestijn 'Op vleugels' plaats met optredens van Jos van Immerseel (Debussy op een Erard), Gerard Bouwhuis, Cees van Zeeland, Sepp Grotenhuis en Ellen Corver (Canto ostinato van Simeon ten Holt op vier Fazioli's), Daan van de Walle (Sonatas en Interludes for prepared piano van John Cage en Cogluto-busisletmesi Van Barlow) en Geoffrey Madge (Ludus Tonalis van Hindemith). Inl en res 073-6122123.

LEIF OVE ANDSNES De Noorse pianist Leif Ove Andsnes treedt 13 febr 20u15 op in het Amsterdamse Concertgebouw in de serie 'Meesterpianisten' met Beethoven (Sonate in Bes op 22; Sonate in Es 'Les Adieux'; Fantasie in g op 77), Martin (Fantasie sur des rythmes; Flamenco) en Liszt (Après une lecture de Dante).

ABBIE DE QUANT De fluitiste Abbie de Quant gaat door op haar serie 'Les extrèmes se touchent' uit 1995 met hoogtepunten uit de 20ste-eeuwse fluitliterartuur. 15 febr 20u15 Kleine Zaal Concertgebouw klinkt muziek van André Jilvet en Isang Yun. Volgende concerten: 15 maart en 3 mei.

PSALM 122 Voor Willem Breuker is niets heilig, dus ook Psalm 122 niet. De première vond plaats in oktober '96 in de grote kerk in Veere, nu gaat Amsterdam 'gesticht' worden door Breukers Kollektief plus de Trytten Strings, het Koor Nieuwe Muziek o.l.v. Huub Kerstens, voorzanger/proclamator Peter Jalpern en draaiorgel De Twee Musketiers. De uitvoeringen worden ingeleid door prof. dr. Karel Deurloo. 12, 13 en 14 febr Posthoornkerk Amsterdam.

JAZZING UP BACH De Franse pianist Jacques Loussier, in de jaren '60 populair met 'verswingde' Bach, heeft de deur van zijn wijnchâteau gesloten om maar weer eens te gaan toeren. 14 febr Vredenburg Utrecht, 15 febr Doelen Rotterdam.

OEZBEEKSE KLASSIEK Shasmaqam in de Bukhara-traditie wordt tot leven gebracht door 6 vocalisten en 4 instrumentalisten o.l.v. Ari Babakhanov. 12 feb Vooruit Gent, 13 feb KIT Amsterdam, 14 feb RASA Utrecht, 15 feb O42 Nijmegen.

NICK LOWE De Nat King Cole van de punkgeneratie. 12 febr Melkweg, Amsterdam.

LONDON CALLING Tweedaagse staalkaart van het aanstormend talent in de Britpop, die tegenwoordig onder meer uit Amerika (!) komt. Warm Jets, Idlewild, Dandys, Asian Dub Foundation, Starngelove, Manbreak, Theaudience (13 febr), Earl Brutus, Six By Seven, Mono, Bullyrag, Stereophonics, Catatonia, Dandy Warhols, Dust Junkys (14 febr) Paradiso, Amsterdam.

GINUWINE Onvervalst arrenbie-talent sampelt nu eens geen oude pophits, maar het recente 'Numb' van de Britse triphoptrots Portishead. 16 en 17 febr Paradiso, Amsterdam.