Voorkeur; Galerie

ZIEGLER Om ruchtbaarheid te geven aan het vijfjarig bestaan van Galerie Ziegler in Groningen, vindt t/m 15 maart de tentoonstelling 'Killing Your Darlings' plaats, met werk van zeven internationale kunstenaars, onder wie Peter Land, Saskia Janssen, Shauna McMullan, Owen Oppenheimer en Femke Schaap. 'Killing your darling' is een begrip uit de theater- en filmwereld en heeft betrekking op de gecompliceerde relatie tussen het originele idee en het eindproduct. Op de tentoonstelling en bijbehorende publicatie staan het werkproces van de kunstenaars en de keuzes die zij maken centraal. Waagplein 2-4, Groningen. Wo t/m zo 13-17u.

CANAL DU NORD Tijdens het uitwisselingsproject 'Canal du Nord' tussen Parijs en Rotterdam zijn t/m 22 maart in 10 Rotterdamse galeries (o.a. Phoebus, Salle des Bains, Delta en Cokkie Snoei) werken te zien van Franse hedendaagse kunstenaars. Zo worden in Phoebus recente schilderijen van Claude Viallat getoond en exposeert Philippe Caurant in Salle des Bains. In dezelfde periode is werk van de Nederlandse kunstenaars in verschillende galeries in Parijs te zien. De coördinatie is in handen van de RAM Foundation, Rochussenstraat 365A, Rotterdam.

WOLKERS Als beeldhouwer, schilder en schrijver heeft Jan Wolkers zijn thematiek voornamelijk ontleend aan de natuur. Wat betreft zijn manier van schilderen vertoont het werk van Wolkers verwantschappen met dat van de Amerikaan Jackson Pollock, die zei: 'De methode van de schilderkunst vertoont noodzakerlijkerwijze overeenkomst met het groeiproces in de natuur.' Herhaling, symmetrie en ritme zijn de overheersende principes in Wolkers' schilderijen. Recente schilderijen en werken op papier van Wolkers zijn t/m 22 maart te zien in Galerie Wansink, Neerstraat 76, Roermond. Do t/m za 13-17u, zo 14-17u.

VOEBE DE GRUYTER In het kader van het project 'Maal-Tijd 2' in Ultima Thule heeft Voebe de Gruyter drie werken gemaakt die in direct verband staan met de ruimte waarin ze tentoongesteld worden. De alledaagse werkelijkheid is de belangrijkste inspiratiebron voor De Gruyter. Zo bestaat het werk 'T.V.persoonlijkheid, die weggepikt wordt' en dat op het balkon van Ultima Thule is gezet, uit een levensgrote lachende kop, gemaakt van vogelzaad en vet. T/m 14 maart. Pieter Nieuwlandstraat 23C, Amsterdam. Do t/m za 14-18u30.

YEAL DAVIDS In de performances, foto's, beelden en borduurwerken van Yeal Davids speelt het lichaam, of lichaamsonderdelen als haar, hoofd of vingers, een belangrijke rol. Door eenvoudige ingrepen verdubbelt de kunstenares de functie van de voorwerpen die zij uitbeeldt. Een lesrooster wordt een 'haar-rooster' door de schema's met haar eigen haar te borduren. Een matras waar je op zou moeten liggen, wordt op het lichaam gelegd en deint en ademt mee op het ritme van de borstkas. Davids' nieuwe performance 'Picknick' is op zo 15 en 22 febr van 14-15u te zien door de ramen van het Glazen Huis in het Amstelpark in Amsterdam.

EN VERDER Werken op hout en papier van Suzan Drummen en een beeld van Simcha Roodenburg zijn te zien t/m 18 maart in Galerie Akinci, Lijnbaansgracht 317, Amsterdam; Esther Jiskoot exposeert t/m 18 maart bij Galerie Oele, Lijnbaansgracht 314, Amsterdam; Schilderijen en werk op metaal van Oscar Stegehuis t/m 14 maart bij het Amsterdam Young Artists Circuit, Keizersgracht 166, Amsterdam; Henze Boekhout exposeert t/m 19 maart bij Torch, Lauriergracht 94, Amsterdam; Schilderijen van Jacques Tange t/m 22 maart bij Bleijenberg Galerie, Touwbaan 1, Leiderdorp; Foto's van Minco den Heyer, Ingmar Timmer en Maryn van de Ven t/m 7 maart bij de LAKgalerie, Cleveringaplaats 1, Leiden; Collages van Olphaert den Otter t/m 1 maart bij XX Multiple Galerie, Witte de Withstraat 55, Rotterdam; Beelden van Anja Kraus en video's van Roelof Kok bij Galerie Hoogenbosch, Stationsweg 66, Gorredijk.

Schaatsen