Voorkeur; Films

FELICE...FELICE Zoektocht naar verloren geliefde door een Italiaanse fotograaf in negentiende-eeuws Japan wordt een verheugende ode aan de film. Peter Delpeut gebruikte voor de exterieuren ingekleurde foto's uit de negentiende-eeuw en bouwde de interieuren nauwgezet na in een Amsterdamse studio. Amsterdam: Alfa. Nijmegen: Filmtheater Cinemariënburg. Rotterdam: Lantaren/Venster. Utrecht: 't Hoogt.

THE GAME Uitgekiende, geraffineerde thriller over een schatrijke zakenman (Michael Douglas) die voor zijn verjaardag een uitnodiging cadeau krijgt om aan een geheimzinnig spel deel te nemen. Knipogend naar Hitchcock maakte de veelbelovende regisseur David Fincher een kille, maar intrigerende film over egoverlies en het plezier van een schijnwereld. Den Haag: Metropole Theater. Amsterdam: City. Leeuwarden: Club. Rotterdam: Lumière, Cinerama. Tilburg: Cinecitta. Utrecht: Catharijne. Waalwijk: De Leest.

GORDEL VAN SMARAGD Tamelijk complete, gedramatiseerde kroniek van de tien jaar die voorafgingen aan de soevereiniteitsoverdracht aan de Indonesische regering (1939-1949). Regisseur en scenarist Orlow Seunke plaatst met allure de vanuit verschillende standpunten evenwichtig beschouwde geschiedenis op de voorgrond en maakt de emoties van zijn fictieve personages dienstbaar aan zijn didactische bedoelingen. Amstelveen: Cinema. Amsterdam: The Movies. Arnhem: Filmhuis. Leeuwarden: Harmonie. Voorschoten: Kinderbioscoop CC.

L.A. CONFIDENTIAL De bewerking van de misdaadroman van James Ellroy door Curtis Hanson werd een overrompelend epos over corruptie in Los Angeles op gemeentelijk niveau. Terwijl drie rechercheurs ieder vanuit de eigen invalshoek aan de overval op een nachtrestaurant werken, speelt de volgens de traditie van de pulplectuur in sfeervolle morsigheid gedompelde stad der engelen de hoofdrol. Amsterdam: Bellevue Cinerama/Calypso, Kriterion Theater/Studio K. Eindhoven: Filmtheater Plaza Futura. Gouda: Arcade. Haarlem: Brinkmann. Leiden: Kijkhuis. Tilburg: Cinecitta. Utrecht: Springhaver.

THE TANGO LESSON Voorbeeldig egodocument van de Britse Sally Potter, die zelf de hoofdrol speelt van een filmregisseur met het verlangen een virtuoze tangodanseres te worden, maar wel een die haar partners leidt. Buenos Aires, Parijs en Londen vormen de decors in zwart-wit van een moedig loflied op het recht virtuositeit na te streven, in de vorm van een tegendraadse musical. Den Haag: Babylon. Amsterdam: Alfa, The Movies. Groningen: Poelestraat, Liga '68.

TITANIC In duurste film aller tijden (meer dan 200 miljoen dollar) geeft regisseur-producent-scenarioschrijver James Cameron een originele draai aan de rampenfilm: hij concentreert zich op slechts twee passagiers van de Titanic (Leonardo di Caprio en Kate Winslet), wier liefde klassenverschillen overwint. Schitterende trucages maken van de ondergang in 1912 van de oceaanstomer een verbluffend schouwspel van drie uur, met de dimensies van een klassieke tragedie. In meer dan 94 theaters.

EN VERDER The Hunt, Leiden: Kijkhuis; Irma Vep Maastricht: Ciné K; Microcosmos, Le Peuple de l'Herbe Amsterdam: Desmet. Delft: Lumen; Nelly et Mr. Arnaud, Venray: Studio / Select; Prisoners of the Mountains (Check prisoner of prisoners) Middelburg: Cinema; William Shakespeare's Romeo & Juliet Nijmegen: Filmtheater Cinemariënburg. Utrecht: City Theater / Movies, 't Hoogt; Y aura-t-il de la Neige à Noël? Amsterdam: Desmet. Nijmegen: Filmtheater Cinemariënburg.