Verhuizing drukt winst bierbrouwer Grolsch

ROTTERDAM, 12 FEBR. De nettowinst bij bierbrouwer Grolsch is gedaald van 60 miljoen gulden in 1996 tot 24 miljoen gulden vorig jaar. Dat heeft het bedrijf vanochtend vervroegd bekendgemaakt, tegelijk met de keuze voor een nieuwe vestigingsplaats. Grolsch heft de brouwerij in Groenlo op en verplaatst de vestiging in Enschede naar een nieuwe locatie in het zuiden van de stad. De verhuizing gaat 300 miljoen gulden

kosten.

De belangrijkste oorzaak van de winstdaling is een eenmalige voorziening van 57 miljoen gulden die alvast opzij wordt gezet voor de kosten van de verhuizing. Die voorziening wordt deels gecompenseerd door

een boekwinst van 28 miljoen gulden over de verkoop van de Engelse Ruddels-brouwerij.

Voor dit jaar verwacht Grolsch een nettowinst van ongeveer 50 miljoen gulden. De omzet is vorig jaar gestegen met 7 procent gestegen van 534 miljoen gulden (in 1996) tot 571 miljoen gulden. Het bedrijfsresultaat daalde van 86 tot 75 miljoen gulden.

De cijfers zijn teleurstellend, menen financiële analisten. “Het bedrijf heeft problemen”, zegt Gerard Rijk van ING Barings. “Beleggers

zullen uitkijken naar een oplossing op de lange termijn. Grolsch is te klein om zijn biermerk te promoten in een steeds sterker concurrerende wereldmarkt voor bier.''

De koers van het aandeel op de Amsterdamse beurs stond vanochtend zwaar onder druk. Meteen na de opening daalde de koers met 2,50 gulden, bijna vijf procent.