VERHUIZING

Deze week is Philips begonnen met de verhuizing van het hoofdkantoor en enkele andere onderdelen van Eindhoven naar Amsterdam. Binnen de Nederlandse verhoudingen is dit een historische en voor sommigen een emotionele stap voor een bedrijf dat decennialang de omschrijving 'gloeilampenfabriek uit het zuiden des lands' met zich meedroeg.

Eindhoven krijgt ter compensatie van dit verlies een centrum voor geavanceerde technologie, een soort campus nabij het Natuurkundig Laboratorium (Natlab). In dit high tech competence centre worden ook Philips Nederland, het centrum voor fabricagetechnieken en de divisies componenten en halfgeleiders ondergebracht. Een chronologisch overzicht van de verhuizing naar Amsterdam:

Oktober 1997 De raad van bestuur besluit definitief dat het hoofdkantoor

van Philips naar Amsterdam zal verhuizen. Het internationale hoofdkantoor, een aantal stafafdelingen, en de marketing (mondiaal en Europees) op het gebied van Consumentenelektronica gaan weg uit Eindhoven.

9 februari '98 Veertig werknemers van Philips' divisie consumentenelektronica hebben hun eerste werkdag in de Rembrandttoren in

Amsterdam. NS zetten een extra treinstel in voor het vervoer van een kleine twintig werknemers tussen Eindhoven CS en het Amstelstation. Philips verwacht dat het aantal treinreizigers tot honderd zal toenemen.

Het bedrijf huurt in de toren zeven verdiepingen (totale oppervlakte 6.000 vierkante meter) voor drie jaar.

Eind februari In totaal 130 medewerkers van Consumer Electronics moeten de overstap hebben gemaakt naar het nieuwe hoofdkantoor.

Maart Eerst verhuizen 90 mensen van enkele stafafdelingen naar Amsterdam. In de tweede helft van maart gaat ook de raad van bestuur naar de Rembrandttoren. In totaal nemen omstreeks 250 mensen daarin hun intrek.

Begin mei NS verhogen de frequentie van de treinen tussen Eindhoven en het Amstelstation in Amsterdam.

2001 Het nieuwe hoofdkantoor van Philips is gereed. Philips zetelt voortaan in een gebouw tegenover het VU-ziekenhuis aan 'de Zuidas' van Amsterdam, een strook van twee kilometer langs de A10.