Val beurs Jakarta, kritiek op roepia-plan

JAKARTA / WASHINGTON, 12 FEBR. De aandelenkoersen op de beurs van Jakarta zijn vanmorgen met bijna acht procent gedaald, nadat een dag eerder de index ook al met 6 procent was gezakt. Tegelijkertijd was er nieuwe nervositeit op de meeste Aziatische valutamarkten door grote scepsis over het Indonesische plan de roepia aan de dollar te koppelen.

De oorzaak van de daling van de beurs in Jakarta ligt in nieuwe aanwijzigingen dat de minister van Technologie, Jusuf Habibie, kans maakt op het vice-presidentschap bij de verkiezingen van de volgende maand. Habibie is de man achter grote geldverslindende projecten.

Twijfel over het gisteren aangekondigde Indonesische plan voor een koppeling van de roepia aan de dollar via een currency board zorgde ervoor dat vanmorgen een eind kwam aan het recente herstel van de muntkoersen in de Zuidoost-Aziatische landen. Minister Rubin was er gisteren in Washington zeer kritisch over. Hij zei dat Indonesië eerst nog “talrijke problemen” moet oplossen alvorens valt te denken aan een koppeling van de roepia aan andere munten. Hij wees op de zwakte

van het bancaire systeem in Indonesië. Ook noemde hij het probleem van de geloofwaardheid bij de uitvoering van de met het Internationaal Monetaire Fonds (IMF) overeengekomen hervormingen in het kader van het internationale hulppakket van ruim veertig miljard dollar.

Een woordvoerder van het IMF toonde zich gisteren zeer terughoudend over

de Indonesische plannen. Deskundigen wijzen erop dat bij een currency board een goede deviezendekking en een sterk bankwezen nodig is. In Indonesië ontbreekt het juist hieraan.

De roepia steeg vanmorgen wel onder invloed van het plan voor een koppeling. Bij berichten enkele weken geleden over Habibie zakte de roepia nog met ongeveer eenderde. Vanmorgen kwam de roepia uit op 6000 per dollar na een opening van 7750 per dollar. (AP, Reuters)