Trekkers, meters en koelers

Een fles wijn is als een huisdier: als je hem liefde en aandacht geeft, krijg je er veel moois voor terug. Een inventarisatie van de hulpmiddelen om een fles wijn liefdevol te verzorgen.

WIJNOPSLAG Wie een fles wijn langer dan een week wil bewaren, moet eigenlijk een temperatuur gecontroleerde ruimte hebben om de flessen te bewaren. De keuze kan vallen op een compacte koeleenheid die een ruimte op de juiste temperatuur van 12° houdt, zoals de Coolmaster vanaf ƒ 2.814 of op een wijnkast voor in de woonkamer (merk Transtherm voor 220 flessen ƒ 3.759). Een koelunit neemt minder plaats in, maar dan moet er wel een ruimte zijn waar de wijnen kunnen liggen. Wijnopslagkasten zijn er in allerlei uitvoeringen, zelfs met een gedeelte om kaas te bewaren (Chambrair ƒ 16.000).

Er zijn ook mooie en praktische systemen in de handel waarin de wijn binnen een kelder opgeslagen kan worden. Het Vinicase systeem is een bouwpakket waarbij men klein kan beginnen (vanaf ƒ 600) en eindeloos kan uitbreiden. Koopt men vaak 12 flessen tegelijk, dan is het Modulorack een oplossing: de flessen gaan in laden die de vorm van een wijnkist hebben (ƒ 149 per twee). Nooit meer hoef je je rug te breken als je een fles uit het onderste kistje wilt hebben: een la opentrekken volstaat.

KOELERS

Wijnkoelers zijn er in vele varianten. De simpelste (maar heel effectief) is de stoffen Quick Chill (ƒ 29,95), een soort manchet die uit de diepvries komt en de wijn in een kwartiertje koelt. Variant is de plastic Rapid Ice (ƒ 14,95), minder mooi, wel net zo effectief. Van Bodum is er een strakke wijnkoeler voor twee flessen (ƒ 24,95, De Bijenkorf). Deze moeten al koel zijn; door het dubbelwandige systeem worden ze verder koel gehouden. Een dubbele koeler is er ook in zilverkleurig metaal (ƒ 89, De Bijenkorf)

KURKENTREKKERS

Bezuinig nooit op een kurkentrekker. Een verkruimelde kurk ten gevolge van een slechte kurkentrekker is een blamage aan tafel. Voor ƒ 9,95 heeft men al een stevig exemplaar met een goede trekspiraal. Voorwaarde voor kwaliteit is dat er een lucifer door de spiraal gestoken kan worden: alleen een ronde spiraal heeft voldoende grip op de kurk. Verder moet een kurkentrekker stevig zijn, want sommige kurken zitten muurvast. Een mesje om de capsule los te snijden, is ook belangrijk. Wil men het neusje van de zalm, dan is er het sommeliermes van Laguiole (vanaf ƒ 224): alle onderdelen zijn van chirurgisch staal, wat de trekker heel stevig en glad maakt, waardoor hij zich soepel in de kurk boort. Het mes is heel scherp en het heft (in benen of beukenhouten uitvoering) naar de hand gevormd. Voor wat minder geld kan men kiezen uit het grote assortiment van het merk Screwpull: voor semiprofessionals is er de lever pull (± ƒ 300): door hefboomwerking kan deze veel flessen in weinig tijd openen.

ANDERE ATTRIBUTEN

Het meest geavanceerde systeem om een open fles wijn even te bewaren, is de Winesaver (ƒ 29,95): er wordt gas gespoten tot het niveau van de wijn en er blijft geen zuurstof in de fles achter, die met een kurk wordt afgesloten. Er moet wel regelmatig een nieuw gaspatroon worden aangeschaft. Wie een fles wijn niet in één keer wil opdrinken, kan hem ook met het luchtpomp systeem, bestaande uit vier gummi-doppen, afsluiten (ƒ 23,95). Vooral droge wijnen zijn bij afsluiting gebaat, rode wijnen kunnen meestal wel wat lucht hebben. Koel wegzetten is belangrijker dan luchtdicht afsluiten.

Wijnthermometers lijken overdreven attributen, maar zijn bij proeverijen heel handig. Ook als men de temperatuur van de opslagruimte wil controleren, is een thermometer onmisbaar (Screwpull ƒ 49,95). Om morsen te voorkomen, is een Dropstop praktisch. Het is een buigbaar metalen schijfje dat in de fles wordt geschoven en zorgt voor drupvrij schenken. Ook leverbaar met bedrijfslogo (ƒ 6,95 per 2).

Genoemde artikelen zijn te koop bij: Vinis wijnoplegsystemen, tel 0411-686542. Tevens in de gespecialiseerde keukenwinkel of De Bijenkorf. Dropstops, koelunits e.d.: Bossenbroek bv, 0343-512706