THAISE PIKANTE-ZURE GARNALENSOEP

Dit is een vrij pikante soep. Tenminste, ik vind hem vrij pikant, maar voor een meer op oosterse gerechten ingestelde tong zal hij wellicht wat flauw aandoen. U kunt, als u er gevoelig voor bent, het vuur verminderen door bijvoorbeeld een andere, mindere pittige chilipepersoort te gebruiken. In het algemeen geldt dat de kleinste chilipepers het meest pikant zijn.

Gebruik dus in plaats van de zeer scherpe kleine lombok rawit, de grotere Spaanse pepers. Over vuur valt niet te twisten, dus ga af op het gemiddelde tolerantieniveau van de eters en zet voor echte vuurvreters een kommetje verse, gehakte chilipeper op tafel.

Pel de garnalen en bewaar de koppen en schalen. Verwijder de darmkanalen van de gepelde garnalen door met een scherp mes een ondiepe inkeping langs de bolle kant van de rug te maken en het donkere darmkanaal eruit te trekken. Doe de garnalen in een ruime kom, bestrooi ze 1 theelepel zout en schep ze 1 minuut om met een houten lepel. Doe de garnalen in een vergiet en spoel ze circa 1 minuut onder de koude kraan, waarbij u ze een aantal keren omschept. Laat goed uitlekken en herhaal deze handeling nog twee keer. Zorg dat de garnalen ten slotte goed afgespoeld en uitgelekt zijn. (Deze behandeling is de Chinese manier om een eventueel glibberig gevoel te verwijderen en het garnalenvlees 'knapperig' te houden.)

Doe de olie in een ruime pan en verhit op een middelhoog vuur. Doe er de garnalenkoppen en -schalen in en roerbak ze circa 2 minuten tot ze roze zijn. Voeg het water, het citroengras, de gehakte chilipepers, de citrusbladen en wat zout toe en breng aan de kook. Leg het deksel op de pan, draai het vuur laag en laat het mengsel circa 20 minuten zachtjes koken.

Giet de bouillon over in een zeef boven een kom en gooi het schalenmengsel weg. Doe de bouillon terug in de pan. Doe de gepelde garnalen, het limoensap, de vissaus en desgewenst chiliolie in de bouillon en laat circa 3 minuten sudderen tot de garnalen roze en gaar zijn. Breng zo nodig op smaak met zout. Schep de soep in kommen, garneer met de gehakte verse koriander en lenteuitjes en dien onmiddellijk op.

Voor vier tot zes personen: 500 gram verse grote garnalen, ongepeld zout

1 eetlepel plantaardige olie

1 liter water

6 stengels citroengras, gekneusd

6 kleine rode chilipepers (lombok rawit), of naar smaak, gehakt

4 citrusbladen (djeroek poeroet)

het sap van 1 grote limoen, of 2 kleine limoenen

1 eetlepel vissaus

1 eetlepel chili-olie (desgewenst)

3 eetlepels gehakte verse koriander

3 tot 4 lenteuitjes, gesnipperd