'Termijn ECB niet delen'

PARIJS, 12 FEBR. De regering van Frankrijk wil niet dat de termijn van acht jaar voor de eerste president van de Europese Centrale Bank (ECB) wordt opgedeeld in twee periodes van vier jaar. Dat heeft de Franse minister van Financiën, Dominique Strauss-Kahn, vanmorgen gezegd.

In de discussie wie nu de topman van de ECB moet worden, zou in enkele scenario's zijn voorgesteld de termijn te verdelen in twee keer vier jaar.

Dan zou zowel de Nederlander Wim Duisenberg, president van het Europees Monetair Instituut EMI, de voorloper van de ECB, als de Fransman Jean-Claude Trichet, topman van de Franse centrale bank, de functie kunnen vervullen.

Zij zijn de enige formeel naar voren gebrachte kandidaten.

Duisenberg zei onlangs niets te voelen voor een termijn korter dan acht jaar. Ook de Nederlandse regering heeft zich ertegen uitgesproken. In het Verdrag van Maastricht is sprake van een termijn van acht jaar voor de ECB-president. (AFP)