Snowboarder naar huis na wild feest in hotel

NAGANO, 12 FEBR. De leiding van de Oostenrijkse olympische ploeg heeft snowboarder Martin Freinademetz zijn accreditatie ontnomen. Reden voor de uitsluiting is het wangedrag van de wereldkampioen op de slalom en de reuzenslalom misdroeg tijdens een feestje in zijn hotel. Daarbij moest onder meer het meubilair het ontgelden.

“Freinademetz hoeft niet meer aan wedstrijden deel te nemen. We hebben zijn accreditatie laten intrekken zodat hij in Nagano geen problemen meer kan veroorzaken. Hij heeft heel wat gesloopt”, zei Manueal Volvoda, chef d'equipe van het Oostenrijkse team.

Een beschonken Freinademetz, zevende op de olympische reuzenslalom van zondag, zou onder meer het behang van de muren hebben getrokken, een computer hebben beschadigd en de winkel van het hotel hebben geplunderd.

Volgens Volvoda waren snowboarders uit onder meer Canada, Italië en

Denemarken betrokken bij het uit de hand gelopen feestje.

De officials maken zich inmiddels zorgen over het imago van het snowboarden dat in Japan zijn olympische debuut maakt. De opschudding rond Freinademetz volgt op het positieve dopinggeval van de Canadees Ross Rebagliati. In de urine van de winnaar van de gouden medaille zijn sporen van marihuana aangetroffen.

“In eerste instantie schrik je van een dopinggeval maar hopelijk kunnen

we het als boodschap gebruiken dat drugs niet in deze sport thuishoort”, zei Ted Martin, official van de internationale skifederatie (FIS). “De zaak van Freinademetz is jammer. Snowboarders horen zich zo niet te gedragen.” (Reuters)

Roel Pieper, komt naar Philips. 5