Sinn Fein mogelijk uit vredesproces N-Ierland geweerd

BELFAST, 12 FEBR. De Britse regering zal Sinn Fein uit het vredesoverleg weren als mocht blijken dat de IRA, het verboden Ierse Republikeinse Leger waarmee de partij nauwe banden heeft, achter de aanslag zit die dinsdag het leven kostte aan de 38-jarige protestant Bobby Dougan. De Noord-Ierse politie heeft naar aanleiding van de moord op Dougan, die lid was van de terreurorganisatie Ulster Defence Association (UDA), drie verdachten opgepakt. Twee van hen zouden nauwe banden hebben met de IRA.

“De regering zal niet aarzelen om tot actie over te gaan als blijkt dat een partij de Mitchell-principes [waarin partijen beloven zich van geweld te onthouden, red.] schenden”, aldus de Britse minister voor Noord-Ierland, Marjorie Molam.

Volgens Mowlam is echter nog onduidelijk wie verantwoordelijk is voor de aanslag, die niet is opgeëist. De INLA, een splintergroepering van de IRA die zich niet aan een wapenstilstand houdt, heeft ontkend bij de aanslag betrokken te zijn. “Er wordt veel gespeculeerd over de verantwoordelijkheid”, aldus Mowlam. “Als de politie met de feiten komt, zullen we optreden.”

Twee weken geleden werd de Ulster Democratic Party (UDP) van verdere deelname aan de onderhandelingen uitgesloten toen bleek dat de met haar gelieerde UDA betrokken was bij een aanslag. De UDP is echter niet de belangrijkste protestantse partij in de onderhandelingen. Het wegsturen van Sinn Fein zou, volgens Britse en Ierse deskundigen veel ernstiger gevolgen kunnen hebben.

Volgens Mowlam gaan de onderhandelingen ook na een eventueel vertrek van Sinn Fein gewoon door. Er is ook dan nog voldoende gelegenheid om consensus te bereiken aangezien de grootste nationalistische partij, de SDLP van John Hume, nog aan de onderhandelingstafel zit, aldus Mowlam.

De protestantse leider David Trimble zei gisteren dat Sinn Fein onmiddellijk van de onderhandelingstafel moet worden geweerd. “Het lijdt geen twijfel dat de aanslag het werk was van IRA/Sinn Fein en we wachten op een bevestiging daarvan door de leider van de Noord-Ierse politie”, zei Trimble gisteren. Sinn Fein beschuldigde de protestanten er daarentegen van dat ze politieke munt proberen te slaan uit het geweld. De partij liet in een verklaring weten op geen enkele manier bij een aanslag betrokken te zijn geweest.

De Ierse premier Bertie Ahern vreest voor een escalatie van het geweld, waardoor het vredesproces uiteindelijk zou kunnen mislukken. Over de aanslag op Dougan wilde Ahern niet ingaan. Wel wees hij een andere aanslag op maandagavond, die verband zou houden met drugs. Volgens Ahern zijn er sterke aanwijzingen dat die moord werd gepleegd door een groep die zich DAAD (Direct Action Against Drugs) noemt en die gelieerd is aan de IRA. (AFP, Reuters)