Reizen

Amsterdam

De bezoeker van Amsterdam weet vaak wel wat hij zoekt: een beetje cultuur, lekker eten en drinken en veel vertier, maar nog vaker weet hij niet waar hij dat vindt. Voor deze toerist is er nu een plattegrond te koop waarop in pictogrammen allerlei verlokkingen zijn afgebeeld: van cafés en musea tot De Wallen. Met slechts vijftig restaurants en cafés is deze stadskaart echter ronduit karig. Culinair geïnteresseerden kunnen beter Kee's Kitchen kopen, een pak kaarten uit de serie Mike's Guides, de uitgever van de funshopping gidsen. Op 44 'speelkaarten' worden evenzoveel restaurants kort en krachtig beschreven. Jokers geven in veel eetgelegenheden recht op een gratis versnapering.

*Amsterdam See.Eat.Drink, ƒ 4,75, bij de boekhandel. Inl 020-4274133 *Kee's Kitchen in Amsterdam. Bij Amsterdamse boekhandels. ƒ 12,50

Interrail

Interrailen is sinds 1 jan niet langer voorbehouden aan de jeugd. Wie ouder is dan 26 jaar kan nu ook met een zwerf-treinkaart van de NS door Europa crossen. Er zijn vier soorten Interrailkaarten voor 1, 2 of 3 zones of voor heel Europa. Voor ƒ 825 kun je een maand lang door de Benelux plus Frankrijk reizen, eerste zone, en door naar Italië, Slovenië, Griekenland en Turkije, tweede zone. Voor ƒ 1.025 kan van Marokko tot aan de grenzen van de voormalige Sovjet-Unie worden getreind.

*Inf tel 0900-9296, of bij 30 grote NS-stations. Internet: http://www.ns.nl

Langlauf

Wanneer het sneeuwt, gaan de Belgen skiwandelen. Wij spreken van langlaufen, maar het kan allebei in de Belgische Oostkantons. In de gratis, drietalige 'Winterzeitung' staat alles over sporten met en zonder sneeuw in dit gebied van België.

*Winterzeitung, Dienst Toerisme van de Oostkantons, Mühlenbachstr. 2, 4780 Sankt-Vith, België. Inl 0032-80227664

Ticket-shoppen

Het is de moeite waard om in het buitenland te zoeken naar vliegtickets, meldt het ANWB-blad De Kampioen. Vaak zijn KLM- en soms Martinair-tickets in België of Duitsland goedkoper dan in Nederland. De prijsverschillen zouden in sommige gevallen vele honderden guldens schelen. Reisbureaus in de grensstreek, zoals Reisburo Schoenmaeckers in Maastricht, hebben nog wel eens voordelige 'buitenlandse' tickets. Bijvoorbeeld voor de Nederlandse Antillen en diverse Europese bestemmingen.

*Reisburo Schoenmaeckers, 043-3260666

Golf

In de vernieuwde, Engelstalige Golf Guide Europe staat informatie over 2.500 golfbanen in 22 Europese landen, met uitzondering van Groot-Brittannië. De baanfaciliteiten zijn op een rij gezet zodat de golfer kan zien wat het baankarakter en de handicapvereiste is en wat de speelmogelijkheden en de actuele 'greenfees' zijn. Ook hotels in de omgeving van de baan worden vermeld.

*Golf Guide Europe, ƒ 39,95, boekhandels en ANWB/VVV-agentschappen.

Brits voordeel

Voor wie in Londen naar het theater wil: bij de Ticket Booth op Leicester Square kosten kaartjes voor voorstellingen op de dag zelf de helft van de prijs. Vanaf 14u30 is het loket open. Tijdens academische vakanties is het voordelig te slapen in kamers of appartementen van Britse colleges of universiteiten. Een overnachting plus ontbijt komt op circa ƒ 30 pp.

*British Universities Accomodation Consortium (BUAC) University Park, Nottingham, tel 00-44-1159504571

Schaatsen

De schaatsplanner Groene Hart 1998 is uit. In de planner staan programma's van KNSB-toertochten, de bereikbaarheid van de startpunten met het openbaar vervoer en welke telefoonnummers gebeld kunnen worden voor meer informatie. Op de achterzijde van de kaart staan gebiedsbeschrijvingen en foto's.

*De schaatsplanner Groene Hart 1998 is gratis af te halen bij VVV's, gemeenten en waterschappen in het Groene Hart.