Philips vooral in bezit beleggers VS

ROTTERDAM, 12 FEBR. Nederlandse beleggers hebben Philips in de afgelopen jaren massaal de rug toegekeerd. Minder dan een kwart van de Philips-aandelen is nog in Nederlandse handen, terwijl Amerikaanse beleggers bijna de helft van het elektronicaconcern bezitten.

Dit blijkt uit recente berekeningen van Philips. In 1990 was 48 procent van het Philips-kapitaal Nederlands bezit, tegen 22 procent nu. Amerikaanse beleggers hebben de laatste tijd juist aandelen gekocht. Met name de koersstijgingen van het afgelopen jaar zijn vaak toegeschreven aan de Amerikaanse belangstelling: in anderhalf jaar is de koers van het Philips-aandeel opgelopen van 50 gulden tot circa 145 vanochtend. In 1990 was nog maar 10 procent van Philips in Amerikaanse handen. Op dit moment bezitten Amerikaanse aandeelhouders voor ruim 20 miljard gulden (42 procent) aan Philips-aandelen. Ook Duitse aandeelhouders hebben massaal het Philips-aandeel van de hand gedaan. In 1990 was nog 15 procent van de aandelen in Duitse handen, tegen minder dan 3 procent op dit moment. Het 'vertrek' van de Duitse belegger heeft mogelijk te maken met de grote problemen waarmee Duitse activiteiten van Philips te maken hadden. In het afgelopen jaar werden de banden met Grundig doorgesneden, terwijl eerder de telecom- (PKI) en de computeractiviteiten in Duitsland zijn beëindigd. In Groot-Brittannië is het aantal Philips-aandeelhouders uitgebreid. Ruim 17 procent van het kapitaal is in Britse handen, terwijl dat in 1990 minder dan 7 procent was.

Het Philips-aandeel is de laatste tijd sterk in waarde gestegen, maar op langere termijn presteren 'de flippen' onder het beursgemiddelde. Honderd gulden die in 1973 in een bedrijf zou zijn gestoken dat gelijk aan het beursgemiddelde had gepresteerd, is nu bijna 1.000 gulden waard. De waarde van de honderd gulden in Philips zou sinds 1973 minder dan verviervoudigd zijn.