Onzekere markt matrijzen; Axxicon ziet winst sterk teruglopen

AMSTERDAM, 12 FEBR. Axxicon, producent van hoogwaardige matrijzen voor onder meer de cd-industrie en kunststofverwerkende industrie, heeft

vorig jaar een nettowinst gemaakt van 2,8 miljoen gulden, tegenover 6,1 miljoen in 1996.

De netto omzet steeg van 81 miljoen naar 100 miljoen en de winst per aandeel daalde met 57 procent van 2,71 naar 1,16 gulden. Het voorgestelde dividend bedraagt 35 cent per aandeel (1996: 80 cent). Volgens president B. Doorenbos is van hogere dividendsuitkering afgezien

om “meer geld binnen het bedrijf te houden voor toekomstige expansie.”

Vorig jaar moest de matrijzenproducent prognoses verschillende keren corrigeren. Na een teleurstellend eerste half jaar (verlies 0,3 miljoen), werd de winstverwachting over het hele jaar bijgesteld tot 1 miljoen. De tweede helft van het jaar liet een krachtig herstel zien, waardoor de prognose opnieuw veranderde (2,5 miljoen).

Axxicon leed vorig jaar onder teruglopende orders, onderbezetting, toenemende voorraden en een reorganisatie. De fabrieken in Venlo en Helmond werden samengevoegd, omdat de eerste “een sterk negatief resultaat” behaalde. Doorenbos: “Venlo was te klein om winstgevend te produceren.” Ook besteedde de onderneming 5,1 miljoen gulden aan een nieuwe fabriek in het Amerikaanse Rochester. De totale investeringen liepen op van 10 miljoen (1996) tot 12,2 miljoen. Doorenbos heeft geleerd van voorgaande jaren. Voor komend jaar geeft hij geen winst- en omzetprognose. Volgens de president eisen de afnemers steeds kortere levertijden van de matrijzen. “Daardoor reikt de orderportefeuille steeds minder ver, en valt minder te zeggen over toekomstige ontwikkelingen.” Doorenbos zegt “zeer hoopvol” gestemd te zijn.

De acquisities die in het vooruitzicht werden gesteld toen het bedrijf in 1995 naar de beurs ging, zijn uitgebleven. Axxicon beschikt over een hoofdkantoor in Vianen, vijf werkmaatschappijen in Nederland (Eindhoven,

Helmond en Vianen), Engeland en Duitsland, en een verkoopkantoor in de Verenigde Staten. De nieuwe fabriek in de VS wordt april geopend. Het hoofdkantoor zal binnenkort verhuizen naar Eindhoven, vanwege het betere

industriële klimaat en de nabijheid van een vliegveld.

Axxicons ambitie te groeien wordt gefrustreerd door moeilijkheden bij eventuele overnames. De onderneming is vaak niet geïnteresseerd in een deel van de productie van potentiële kandidaten. De mogelijkheden tot interne groei zijn beperkt tot 10 tot 15 procent, schat Doorenbos.