Noor troeft Nederlandse favorieten af op 1.500 m

NAGANO, 12 FEBR. De Noor Adne Sdral heeft vanochtend bij de Olympische Spelen in Nagano de 1.500 meter schaatsen gewonnen. Hij reed een nieuw wereldrecord (1.47,87), dat voor Rintje Ritsma, die het wereldrecord in handen had, op de laatste rit onbereikbaar bleef. Sdral rekende met de Nederlandse favorieten af in een rechtstreeks duel met Ids Postma, die zich even winnaar van het goud waande.

Door een misslag in de laatste bocht verspeelde hij zijn minieme voorsprong op de Noor. Postma's tijd, ook nog onder het oude wereldrecord, was goed voor zilver. Ritsma moest zich met brons tevreden stellen. Het verloop van de 1.500 meter deed denken aan de spelen van 1994, toen Ritsma na een briljant seizoen werd geklopt door de Noor Johann Olav Koss.

“We hebben verloren van Noorwegen. Zo zie ik dat”, was het commentaar van Ritsma's coach, Wopke de Vegt. “Sportief gezien is Sdral een klasserijder, niks mis mee, maar er had hier een Nederlander bovenaan moeten staan.”

Jan Bos eindigde als vierde. Hij had de plaats ingenomen van Erben Wennemars, die dinsdag bij een val geblesseerd was geraakt. Martin Hersman werd zesde.

De Noor Björn Daehlie (30) is sinds vanmorgen de meest succesvolle mannelijke deelnemer aller tijden aan de Winterspelen. Hij was in Hakuba de snelste op het onderdeel 10 kilometer langlaufen klassieke stijl en kreeg zijn zesde gouden medaille in zijn loopbaan. Daehlie overtrof daarmee de Finse schaatser Clas Thunberg, die op de Spelen van 1924 en 1928 in totaal vijfmaal goud won, en de Amerikaanse schaatser Eric Heiden, die op de Spelen van 1980 vijf keer de gouden medaille kreeg.

De Russin Larissa Lasoetina heeft vandaag haar tweede olympische gouden medaille gewonnen. Op de tien kilometer langlaufen vrije stijl liet zij haar landgenote Olga Danilova achter zich.

De leiding van de Oostenrijkse olympische ploeg heeft snowboarder Martin Freinademetz wegens wangedrag tijdens een feestje in zijn hotel naar huis gestuurd. Freinademetz is wereldkampioen op de slalom en de reuzenslalom. Hij zou het behang van de muren hebben getrokken, een computer hebben beschadigd en de winkel van het hotel hebben geplunderd.

Ross Rebagliati, de Canadese winnaar van het goud op de reuzenslalom bij het snowboarden, mag zijn medaille houden. Het IOC had eerder geëist dat hij die zou inleveren, omdat in zijn urine sporen van marihuana waren aangetroffen.

Het internationale scheidsrechterstribunaal besloot vandaag Rebagliati niet te diskwalificeren. Hij moest zich vandaag wel voor een verhoor bij de Japanse politie melden.