Nederland versterkt VN-macht op Cyprus

DEN HAAG, 12 FEBR. Minister Voorhoeve (Defensie) wil nog dit jaar een bataljon van honderd militairen van de Luchtmobiele Brigade beschikbaar stellen voor UNFICYP, de VN-vredesmacht op Cyprus. De Nederlanders zullen zich aansluiten bij de ruim 1.200 VN-militairen die de demarcatielijn op het eiland bewaken tussen het Griekse en het Turkse deel van het eiland. De ministerraad besluit morgen definitief over de uitzending.

De Nederlandse blauwhelmen vervangen honderd Britse militairen. De Britse regering had dit gevraagd. De Verenigde Naties moeten de wisseling van de wacht formeel nog goedkeuren, maar problemen worden niet verwacht.

Een woordvoerder van het ministerie noemt de Nederlandse deelname aan de VN-macht op Cyprus een “belangrijke kwestie”. “Op Cyprus is een Europees veiligheidsprobleem en het is goed om daar met zo veel mogelijk nationaliteiten het evenwicht te handhaven”, aldus de woordvoerder.

Ook de gesprekken met Cyprus over eventuele toetreding tot de Europese Unie vormen aanleiding voor het sturen van met name Europese militairen, aldus de woordvoerder.

De honderd Nederlandse blauwhelmen worden gestationeerd in de hoofdstad Nicosia, op het Griekse deel van het eiland. Nicosia is een van de belangrijkste punten op de demarcatielijn, ook wel de 'groene lijn' genoemd, de grens die Cyprus sinds 1974 verdeelt in een Grieks en Turks deel. Turkije houdt het noorden van het eiland bezet sinds een mislukte Grieks-nationalistische coup.

De samenwerking met de Britten past in het geïntensiveerde contact tussen de beide regeringen. Eind januari tekenden Voorhoeve en zijn Britse collega Robertson een contract waarin de intensieve samenwerking, onder meer op Cyprus en in Bosnië, werd bevestigd.