Na Shell ook ENI in zee met Gazprom

ROME, 12 FEBR. Het Italiaanse staatsenergieconcern ENI gaat nauw samenwerken met het Russische Gazprom, de grootste gasproducent ter wereld. De twee hebben een overeenkomst voor “een strategische alliantie” ondertekend waarbij de exploratie en productie van olie en gas in met name Rusland centraal staat.

Ook het transport en de verkoop van olie en gas bij de projecten die zij gezamenlijk onder handen nemen, vormen onderdeel van het verbond, aldus ENI in een gisteren uitgegeven verklaring. Afhankelijk van de ontwikkeling die de alliantie doormaakt, kan ENI op termijn ook aandeelhouder van Gazprom worden.

Tot de alliantie behoort verder de oprichting van een joint venture voor

de exploratie en productie in “verscheidene veelbelovende velden” in Astrachan, een gebied ten noorden van de Kaspische Zee. Daarin neemt elk

van de twee de helft van de aandelen. De overeenkomst tussen Gazprom en ENI is een van de zes handelsakkoorden die de Russische president, Jeltsin, en de Italiaanse premier, Prodi, ondertekenden op de slotdag van het driedaagse bezoek van het Russische staatshoofd aan Rome.

Gazprom-voorzitter Rem Vijachirev noemde de keuze voor ENI het resultaat

van dertig jaar “goede en serieuze verhoudingen”. Hij schatte de waarde van het contract op iets meer dan 3 miljard dollar. Voor de Italiaanse maatschappij betekent het akkoord een voortzetting van het langetermijnbeleid om bronnen te ontwikkelen in twee kernregio's: Rusland en het Midden-Oosten/Noord-Afrika, aldus ENI-directeur Franco Bernabé.

Vorig jaar sloot Gazprom een omvangrijk verbond met Shell, waarbij zij zich eveneens concentreren op de ontwikkeling en productie van olie en gas. Deze alliantie staat los van de overeenkomst tussen de Russen en Italianen, zo onderstreepte een woordvoerder van Shell in Rotterdam.

Van een driehoeksverhouding, die nu volgens Gazprom mogelijk is, is volgens Shell dan ook geen sprake. Het concern sluit echter niet uit dat

in de toekomst bij bepaalde gezamenlijke projecten van Gazprom en Shell nog derde partijen worden betrokken. (KRF, ANP)