Miek Gerritzen

Foto: Mieke Gerritzen (35) is van meet af aan bij het vormgeven van het World Wide Web betrokken geweest. Ze werkte vier jaar geleden mee aan de allereerste Nederlandse sites, waaronder die van de VPRO en de Digitale Stad. Ook de nieuwe VPRO-site heeft ze vormgegeven. Ze volgde haar opleiding aan de Rietveld Academie in Amsterdam, waar ze nu lesgeeft aan grafisch vormgevers.

“Ontwerpers worden steeds meer regisseurs”, zegt Gerritzen die momenteel bij De Waag/Maatschappij voor Oude en Nieuwe Media werkt (www.waag.org). Van vormgevers wordt steeds vaker verwacht dat ze in structuren denken, signaleert Gerritzen. “Het beeld moet echter het uitgangspunt blijven.” De nieuwe site van de VPRO heeft ze daarom opgezet als vier buizen, waar de structuur later om heen kwam (www.vpro.nl). Via de vier ingangen die de site van de VPRO biedt, surft de bezoeker makkelijk verder naar achtergrondinformatie over televisie- en radioprogramma's en rubrieken die speciaal voor het Web zijn gemaakt. Voor De Waag heeft Gerritzen de interface voor de Leestafel ontworpen. De Leestafel, die werd bekroond met de Design-prijs, kan zowel voor het lezen van kranten en tijdschriften worden gebruikt als voor e-mailen en surfen op het World Wide Web. Ook in het ontwerp voor de Leestafel staat gebruiksvriendelijkheid voorop. Mensen die niet veel ervaring hebben met Internet vinden via Gerritzens duidelijke interface snel hun weg. (Foto NRC Handelsblad, Rien Zilvold)