Mickey gewelddadiger

ROTTERDAM, 12 FEBR. De misdaadcijfers in Disney-strips zijn sinds de jaren vijftig dramatisch gestegen. Tegelijkertijd is het onderscheid tussen goed en kwaad duidelijker geworden.

Dit stelde Karl-Ludwig Kunz, hoogleraar crimineel recht aan de universiteit van Bern in een lezing, gisteren. Kunz komt tot zijn conclusie na een vergelijkend onderzoek tussen 42 jaargangen van het stripblad Mickey Mouse en het Zwitserse wetboek van strafrecht. Volgens Kunz is Donald Duck, met al zijn 'menselijke' afwijkingen, juridisch het interessantst; de Duck-familie werd in 1995 met zeven maal

zoveel misdaad geconfronteerd als in 1952. Mickey Mouse maakte de omgekeerde ontwikkeling door: waar de muis in 1952 nog op zeven verschillende misdaden was te betrappen is hij in 1995 een brave privé-detective geworden - zo braaf dat hij volgens Kunz te saai is om een goede detective te zijn.

De aard van de gepleegde misdrijven veranderde tussen '52 en '95 weinig,

aldus Kunz. Fysiek geweld, aanvallen op andermans eigendom en vrijheidsberoving zijn nog steeds de belangrijkste misdaden.