Langlaufer Daehlie maakt zich onsterfelijk

HAKUBA, 12 FEBR. Björn Daehlie mag zich sinds vanmorgen de meest succesvolle mannelijke deelnemer aller tijden van de Winterspelen noemen. De 30-jarige Noorse langlaufer veroverde in Hakuba zijn zesde gouden medaille in zijn loopbaan.

Hij was de snelste op het onderdeel 10 kilometer klassieke stijl en passeerde daardoor op de recordlijst van de

wintersporters de Finse schaatser Clas Thunberg, die op de Spelen van 1924 en 1928 in totaal vijfmaal goud won, en de Amerikaanse schaatser Eric Heiden, die op de Spelen van 1980 vijfmaal de gouden medaille kreeg

omgehangen. De Russische langlaufster Ljubov Jegorova en de Russische schaatsster Lydia Skoblikova behaalden eveneens zes gouden medailles.

Het regende in Hakuba, maar dat kon Daehlie er niet van weerhouden weer eens zijn grote talenten als langlaufer te tonen. De Noor nam revanche voor de slechte prestatie van maandag op de 30 kilometer. In het barre weer dat al in alle vroegte de ski- en langlaufpistes teisterde, gebruikte hij dit keer wel de juiste wax onder zijn ski's. Eerder deze week had hij voor het verkeerde glijmiddel gekozen. Talent, kracht en uithoudingsvermogen zijn zelfs niet voor Daehlie niet toereikend voor een succesvolle race wanneer de onderlaag van de ski's niet glad genoeg is gewaxt.

Daehlie geldt als een natuurtalent. De rossige langlaufer zorgde samen met zijn toenmalige trainingsvriend Vegard Ulvang tijdens de Winterspelen van 1992 in Albertville voor een Noorse euforie door in totaal vijf gouden medailles te winnen (Daehlie drie en Ulvang twee). In

groten getale waren de Noren er in 1994 in Lillehammer getuige van dat Daehlie nog twee gouden medailles aan zijn erelijst toevoegde. Alleen de

estafette liep voor de Noren destijds uit op een teleurstelling. Daehlie, Ulvang, Alsgaard en Sivertsen moesten genoegen nemen met een tweede plaats achter de Italiaanse ploeg.

In Lillehammer moest Daehlie wat betreft medailleoogst zijn meerdere erkennen in schaatser Koss die driemaal goud won. Maar voor het van langlaufen bezeten Noorse volk bleef Daehlie de grootste sportheld. Hij staat bekend als een zeer gewetensvol sportman, die naast langlaufen ook

uitblinkt in de atletiek. Daehlie is evenals Koss een veelgevraagde man op symposia waar succesformules worden uitgewisseld. Koss is de man van de psychologische kennis, die hij heeft opgedaan bij twee Noorse dames, en de man die teamgeest als het hoogste goed beschouwt. Daehlie is veel individueler ingesteld, hetgeen hem wel eens kritiek opleverde wanneer hij (zoals in Albertville na de Noorse estafettetriomf) te veel zich zelf op de borst slaat. Daehlie is bovendien een succesvol zakenman die een eigen sportkledingmerk aan de man brengt.

Individualisme is de langlaufers niet vreemd. Ook Ulvang, Daehlie's beste vriend, was een man die er graag alleen op uittrok. Langlaufen is ook een eenzaam avontuur. Tien kilometer is uiteraard minder dan de langste afstand, 50 kilometer, die in Haguba nog op het programma staat.

Maar in de buien die op Snow Harp neervielen, moest elke deelnemer zich tot het uiterste inspannen om niet in de watersneeuw te blijven steken. Een perfecte techniek is op die ondergrond een eerste vereiste. In de klassieke stijl (de ski's glijden parallel blijven over tevoren gemaakte

sporen) geldt Daehlie als een van de beste technici.

De start van Daehlie was niet erg snel. Na twee kilometer keek hij tegen

een achterstand aan van zes seconden op zijn landgenoot Alsgaard. Maar toen Daehlie eenmaal het ritme te pakken had, was er niemand die zijn opmars kon stuiten. De Fin Mullylae, die deze week al op de 30 kilometer

had gewonnen, moest genoegen nemen met de derde plaats. Tot ieders verrassing schoof de Oostenrijker Gander nog naar de tweede plaats, op acht seconden van Daehlie.

De winnende race van Daehlie trok bij de Japanners onder de paraplu's minder aandacht dan de krampachtige bewegingen van de Keniaan Philip Boit, die liefst twintig minuter langer nodig had voor 10 kilometer langlaufen. De Keniaan, een goede marathonloper, wordt ondersteund door de sportartikelenfirma Nike, die een langdurig trainingskamp van Boit bekostigde. De dappere Keniaan kan er helemaal niets van, maar haalde door zijn ongelooflijke uithoudingsvermogen de finish. Daar viel hem een

ovatie ten deel en werd hij nota bene door de winnaar verwelkomd. Alsof Daehlie besefte dat hij als winnaar niet de aandacht kreeg die hij graag

wilde èn natuurlijk verdiende. De donkere Boit lachte voor de televisiecamera's zijn tanden bloot. De missie van hem en zijn sponsor was volbracht.