Kinderagenda

Peuterfestival

Vader Konijn timmert drie wiegjes en stuurt moeder erop uit voor konijnenbabies, want hij vindt het een beetje stil in zijn hol. En waar komt ze mee thuis? Het ene konijn is te groot, het andere te klein en nummer drie is wel erg wild en stout. Tijdens het Peuterfestival in Jeugdtheaterhofplein speelt Poppentheater Pandora 'Het Geheim van de Groene Kool' op wo 18 febr om 10u30. Andere voorstellingen: 'Feest' van het Mimetheater Gérard Pillen op 17 febr om 10u30 en 14u30 en 'Draai er het wieletje nog 'ns om' door Poppentheater Jacobus Wieman op wo 18 febr om 14u en 15u30 en do 19 febr 10u30 en 14u30.

*Peuterfestival op 18 en 19 febr in het Jeugdtheater Hofplein, Benthemstraat 13, Rotterdam. Kaarten à ƒ 5 voor peuters en ƒ 7,50 voor volwassenen, res op 010-2435050.

Gedichten

Fajga Szmulewicz neemt zo 15 febr een hele stapel dichtbundels mee naar het PTT-Museum om voor te lezen. Maar als je zelf gedichten hebt geschreven en je durft ze voor te dragen, dan mag dat ook. Of misschien vind je het wel leuk om je lievelingsgedichten uit het hoofd op te zeggen. Op za 14 febr is er een Workshop Geheimschrift: schrijf een bericht in spijkerschrift op een kleitablet en ontcijfer geheime berichten.

*Workshop Geheimschrift, za 14 febr 14-16u voor kinderen van 8 t/m 12 jr, deelname ƒ 6 (inclusief entree) en gedichten voorlezen op zo 15 febr om 14, 15 en 16u in het PTT Museum, Zeestraat 82, Den Haag. Behalve de entree (kinderen tot 15 jaar ƒ 4, volwassenen ƒ 5) zijn er aan de dichtmiddag geen kosten verbonden. Inl 070-3307500.

Koppie Koppie

Het Scryption heeft bij de tentoonstelling 'Copy Art: Kopiëren met de K van Kunst' (nog tot 1 maart) een speurtocht uitgezet. Na de tocht kunnen kinderen een zelfportret maken met behulp van een kleurenkopieerapparaat. Net als een echte kunstenaar mag je daarbij van alles gebruiken, dus vooral veel spullen van huis meenemen zoals schmink, hoeden, petten, pruiken en gekke kleren. Voor kinderen die dat vergeten zijn geen nood: het Scryption heeft een doos met allerlei attributen. Ook is er voor kinderen vanaf 10 jaar de speur- en doe-tocht geheimschrift. Daarin moeten ze een aantal in geheimschrift gestelde boodschappen ontcijferen door het 'kraken van codes'. De speurtochten kunnen ook in groepjes worden gedaan.

*Speurtochten in het Scryption, Spoorlaan 434a, Tilburg. Toegang kinderen ƒ 4 (groepen minimaal 10 kinderen ƒ 3), volwassenen ƒ 6. Open di t/m vr 10-17u, za/zo 13-17u. Inl 013-5800821.

Baby-olifant

Vorige week schreven we over de geboorte van een baby-neushoorn en nu is in het Noorder Dierenpark een baby-olifantje geboren. Het is al het derde olifantje in drie maanden en dit nieuwe jong, dat Maung Htoo heet, Birmaans voor onvoorspelbare jongen, ziet er heel erg roze uit. Al 25 minuten na zijn geboorte zette hij voorzichtig zijn eerste pasjes en maakte kennis met zijn halfbroertjes. Hij weegt 115 kilo en meet zo'n 90 centimeter. Moeder en zoon en alle tante's en kleintjes leven in een stal in een grote kelder. Vanachter glas zijn ze te zien. Kinderen met ouders die aangesloten zijn op Het Net van PTT Telecom kunnen elke dag nadat de oppassers voor de laatste keer geweest zijn (zo tegen 16u) rechtstreeks meekijken met een camera in de stal.

*Baby-olifantjes in het Noorderdierenpark, Hoofdstraat 18, Emmen. Open 9-16u30 (Tot 1 mrt) Toegang: volw. ƒ 24, kinderen 3-9 jr ƒ 19, kinderen jonger dan 3 gratis, 65+ ƒ 21,50, gehandicapten ƒ 18,50. Per 1 april worden de toegangskaartjes een gulden duurder.

Stadsduif

Waarvan maakt een stadsduif haar nest en hoe kan een vis voelen? Wist je dat de hoorn van een neushoorn eigenlijk vergroeide haren zijn en dat je dat nog een beetje kunt zien aan de onderkant van de hoorn? Dat zijn vragen die gesteld worden tijdens de speurtocht in het Rotterdamse Natuurmuseum. Na afloop is er een natuurhistorische beloning.

*Speurtocht in het Natuurmuseum, Westzeedijk 345 (in het Museumpark), Rotterdam. Open di t/m za 10-17u, zo 11-17u. Toegang kinderen van 5 t/m 15 jaar ƒ 3, daarboven ƒ 5. Inl 010-4364222.

Prinses Slang

Een moedige kozak redt een jonkvrouw uit het vuur en daarbij verandert zij in een slang, die zich om de nek van de kozak kronkelt. Zo moet hij zeven jaar rondtrekken. Na al die jaren komt hij in een slot en de slang verandert weer in een jonkvrouw. Maar nog is zijn avontuur niet afgelopen, want voordat hij met de jonkvrouw kan trouwen moet hij in zijn eentje een vijandelijk leger verslaan. Over 'Prins Slang' gaat het Russische sprookje dat zo 15 febr om 15u wordt verteld door Frans Bouwmeester, die ook op zijn bamboefluit speelt.

*Prinses Slang een Russische sprookje in Verteltheater Silvester, Rapenburg 17, Leiden voor kinderen vanaf 6 jaar. Toegangsprijs inclusief limonade en koek ƒ 6,50. Res 071-5128658.

Stenenspreekuur

Zoek je in de vakantie vaak naar stenen en hoop je stiekem dat er misschien wel een heel oude of bijzondere bijzit? Kom dan naar het Stenenspreekuur in het Teylersmuseum. Daar kun je allerlei proefjes doen om er achter te komen hoe hard de stenen zijn, of er bijvoorbeeld ijzer in zit en of ze blijven drijven. Er staan microscopen, er liggen boeken over stenen en een geoloog van het museum komt naar het spreekuur om informatie te geven over je stenen of over de stenen in het museum.

*Stenenspreekuur voor kinderen van 8 t/m 12 jaar op wo 18 febr van 14-16u in het Teylers Museum, Nauwe Appelaarsteeg 3, Haarlem. Kaarten à ƒ 10 reserveren op 023-5319010.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar NRC Handelsblad, Kinderagenda, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.