Jeltsin belooft Georgië hulp in jacht op daders aanslag

TBILISI, 12 FEBR. Rusland heeft gisteren beloofd de Georgische autoriteiten te helpen bij de opsporing van de daders van de aanslag op de Georgische president Sjevardnadze, maandag. Sjevardnadze suggereerde gisteren opnieuw dat de daders van de aanslag in Rusland te vinden zijn.

De Russische hulp werd gisteren president Sjevardnadze aangeboden door zijn Russische ambtgenoot Boris Jeltsin, die hem op de laatste dag van zijn bezoek aan Italië vanuit Rome belde. Jeltsin zei dat Rusland en Georgië “de hydra van het terrorisme” samen moeten bestrijden.

De Georgische minister van Defensie, Vardiko Nadibaidze, meldde gisteren in Tbilisi dat met de bevelhebbers van de Russische militaire bases in Georgië is afgesproken dat men gezamenlijk militaire vluchten van en naar die bases gaat controleren. Velen in Georgië geloven dat de tien tot vijftien daders van de aanslag van maandag via een Russische basis nabij Tbilisi naar Georgië zijn gekomen en wellicht vanaf dezelfde basis uit Georgië zijn ontkomen. Het Georgische parlement heeft een blokkade van de Russische bases in Georgië geëist om een onderzoek mogelijk te maken. Sjevardnadze wil overigens van een dergelijke blokkade niets weten.

De bevelhebber van de Russische troepen in de Kaukasus sprak dat gisteren tegen. Uit onderzoek was gebleken dat na maandagavond maar één vliegtuig van de basis was vertrokken, en dat had naast de bemanning geen anderen aan boord. De bevelhebber omschreef de openlijke Georgische beschuldigingen over Russische bemoeienis met de aanslag als “betreurenswaardige speculaties”.

Het Italiaanse dagblad La Repubblica publiceerde gisteren een vraaggesprek met Sjevardnadze waarin deze opnieuw suggereerde dat Russische belangen achter de aanslag zitten. Volgens de Georgische president houdt de aanslag verband met de aanleg van een oliepijpleiding van Azerbajdzjan naar de Georgische haven Soepsa, aan de Zwarte Zee. “Een ding is duidelijk. Ik heb machtige belangen gestoord door mijn land te betrekken in een olietransportproject via een corridor die Russisch grondgebied vermijdt. Mijn doel is uiteindelijk mijn land stabiliteit, orde en welzijn te brengen. Maar er zijn krachten die er groot belang bij hebben Georgië in chaos te storten”, aldus de Georgische president in het vraaggesprek.

Bij de speurtocht naar de daders is gisteren een vluchtauto gevonden die zij vrijwel zeker hebben gebruikt bij hun ontsnapping. In de auto werden wapens aangetroffen. Van de daders zelf ontbreekt elk spoor.

De Amerikaanse regering heeft gisteren een groep terrorismedeskundigen en criminologen naar Georgië gestuurd. Zij moeten de Georgische autoriteiten bijstaan bij het onderzoek naar de aanslag.

Bij de aanslag ontkwam Sjevardnadze op het nippertje aan de dood. De daders namen laat in de avond de stoet auto's waarmee Sjevardnadze op weg was naar huis met antitankgeschut en machinegeweren onder vuur. De auto van de president werd getroffen.

Twee van de presidentiële lijfwachten en een van de daders van de aanslag kwamen om het leven bij die beschieting en het daarop volgende vuurgevecht; twee andere lijfwachten liggen nog zwaar gewond in een ziekenhuis. Sjevardnadze bleef ongedeerd. Hij kon tijdens het vuurgevecht overstappen in een toevallig passerende politieauto. (Reuter, AFP)