Impromptu

Impromptu (James Lapine, 1990, GB/Fr), RTL5, 20.30-22.25u.

De lijst van personages uit Impromptu lijkt wel een uittreksel uit een dikke encyclopedie over alle soorten van kunst in de negentiende eeuw. We zien schrijvers (George Sand, Alfred de Musset en Felicien Mallefille), een schilder (Eugène Delacroix) en componisten (Fréderic Chopin en Franz Liszt, die quatre mains een stukje spelen uit Beethovens Zesde symfonie 'Pastorale'). Onder het kleine grut, dat de film wat hinderlijk bevolkt, is het dochtertje Cosima van de gravin d'Agoult en Franz Liszt. Zij zou later trouwen met Richard Wagner.

De brieven die voortkwamen uit de affaire (1838-1847) tussen Sand en Chopin, waarvan we hier het moeizame begin zien, kwamen na Chopins dood (1847) terecht bij de schrijver Alexandre Dumas fils, die ze uiteindelijk weer teruggaf aan Sand. Dumas is ook de schrijver van La dame aux camélias, het verslag van zijn affaire met Marie Duplessis, waarop Verdi zijn opera La traviata baseerde.

Het is verleidelijk om het in Parijs spelende verhaal van Impromptu te vergelijken met de twee beroemdste eigentijdse opera's uit de 19de eeuw: La traviata en Puccini's La bohème, beide ook gesitueerd in Parijs. Net als de tuberculeuze Violetta in (Traviata) en Mimi (Bohème) kucht Chopin voortdurend. De kunstenaarsbende, die door d'Agoult is bijeengebracht in haar salon, is maatschappelijk succesvoller dan Puccini's mislukte bohémiens, maar verder even wisselvallig in de liefde.

Net als in La bohème sneeuwt het even. Geestig is de scène op het landgoed van de adellijke mecenassen in Angers: de vrouw des huizes is een voorgangster van Hyacinth Bucket (pardon: Bouquet) in Keeping up appearances.

Chopin is voor alles te zwak, akelig preuts, valt flauw als hij moet duelleren en wordt dan ook betiteld als 'een vrouw'. George Sand is hier dan ook in alle opzichten 'de man': schandaleus gekleed in een broek, sigaren rokend, paard rijdend en schietend op haar voormalige minnaar Mallefille, neemt zij het inititatief om Chopin te veroveren. Ze verkleedt zich zelfs een keer in een Traviata-jurk.

Het verhaal is niet meer dan een schets. Hugh Grant is, zeker na zijn geruchtmakende arrestatie na prostitutieseks te Hollywood, volstrekt ongeloofwaardig als de precieuze preutse Chopin, maar prachtig om te zien.