Handelsbalans Japan naar record

TOKIO, 12 FEBR. Het overschot op de Japanse handelsbalans is het afgelopen jaar voor het eerst in vier jaar gestegen. Vergeleken met 1996

steeg het handelsoverschot met 60 procent tot 11.436 biljoen yen, ruim 185 miljard gulden. Het politiek gevoelige handelsoverschot met de Verenigde Staten steeg met 41,7 procent naar 5025 biljoen yen (79 miljard gulden), de eerste toename in drie jaar.

Zowel de import (+7,8%) als de export (+14%) steeg, maar de import steeg minder dan voorgaande jaren. Door verzwakking van de yen werd het importeren van goederen en diensten duurder voor Japanse bedrijven. De jaren daarvoor zorgde de sterke yen juist voor meer import, wat leidde tot een lager handelsoverschot. Economen verwachten dat de stijging van vorig jaar zich niet zal doorzetten als gevolg van de Azië-crisis. (AP)