Grolsch weg uit Groenlo, 'het is een trieste dag'

Bierbrouwer Grolsch maakte vanochtend bekend naar Enschede te verhuizen. De inwoners van Groenlo zijn er 'kapot' van.

GROENLO, 12 FEBR. Ze zijn gekleed in stemmig zwart. Een horeca-ondernemer en een winkelier. Aan de rand van De Markt staan ze te praten over Het Besluit. Dramatisch, zegt de horeca-ondernemer. Verschrikkelijk, zegt de winkelier. Bierbrouwer Grolsch gaat het Gelderse Groenlo verlaten, zo werd vanmorgen bekend - en die klap is hard aangekomen in het stadje dat zichzelf trots beschouwt als de bakermat van Grolsch.

De bierbrouwer maakte vandaag ook een winstval met 36 miljoen gulden bekend, tot 24 miljoen. Maar vooral het vertrek uit Groenlo zal heel lang nadreunen, zegt winkelier Gunnewijk. “Grolsch was met zijn 200 werknemers hier een van de laatste grote bedrijven. Nu zij ook weggaan, zal dat gevolgen hebben voor de middenstand, de woningbouw, voor alles.” Hij kijkt om zich heen: “Hier op De Markt zou een groot feest worden gegeven als Grolsch zou blijven. Dat gaat nu niet door.”

Veel inwoners van Groenlo zijn naar eigen zeggen 'kapot' van het nieuws. Zoals mevrouw A. Slütten, die al 30 jaar aan de Eibergseweg woont, pal tegenover de brouwerij waar de vlaggen deze ochtend halfstok hangen. Ze is er beduusd van, zegt ze. “Ik vind het vreselijk dat ze weggaan. De Grolsch was toch typisch Groenlo. En al die mensen die straks in de nieuwe vestiging komen te werken, die gaan hier ook allemaal weg.” Slütten omschrijft de stemming in de gemeente als terneergeslagen. “Men is echt stuk.”

In zijn café De Kroon zit eigenaar F. Peterman somber te wezen. Het is een trieste dag, zegt hij. Helemaal omdat niemand had verwacht dat Grolsch weg zou gaan. In De Kroon komen veel werknemers van de brouwerij na afloop van de werkdag meestal wel even een pilsje drinken. En ook als er in de fabriek wat te vieren is, gebeurt dat nog altijd regelmatig in De Kroon. Dat verdwijnt straks allemaal, zegt Peterman. “En wat te denken van het hotel hier? Je moet maar afwachten of het overleeft.”

In het centrum hangt een vreemde sfeer. Her en der staan groepjes mensen te praten. De Markt, een klein pleintje met een doorgaande straat middenin de gemeente, is het geplande middelpunt van festiviteiten. Er was een cd opgenomen, er waren stickers gedrukt, er zou gratis bier zijn voor de inwoners. Nu is er niets van dat alles. Peterman: “Op die stickers stond dat Grolsch zou blijven. Nou, die kunnen ze nu wel weggooien.”