Gretig PSV verkleint achterstand op Ajax

EINDHOVEN, 12 FEBR. In de schaduw van de trainerswisseling en de transferperikelen heeft PSV de achterstand op lijstaanvoerder Ajax verkleind tot twaalf punten. De titelhouder behoudt een geringe kans op prolongatie, als het onderlinge duel tegen Ajax in winst wordt omgezet. Aan de aanvalsdrang van PSV zal het komende zondag niet liggen.

De Eindhovense club kreeg tegen FC Utrecht gisteravond tien uitgespeelde kansen. Aan de inzet van PSV zal het ook niet liggen. De thuisclub maakte na de wanvertoning tegen De Graafschap een opvallend gretige indruk. “Alles kan bij ons”, zei Dick Advocaat na afloop.

De scheidende trainer stond niet langer in het middelpunt van de belangstelling. Advocaat vertrekt komende zomer naar Glasgow Rangers, daar zijn vriend en vijand van overtuigd. Assistent-coach Ernie Brandts kreeg gisteravond meer aandacht. Hij heeft zijn contract met twee jaar verlengd en zal ook volgend seizoen op de bank plaatsnemen. Oud-international Brandts kon als hoofdtrainer aan de slag bij MVV, maar

hij koos wederom voor een bijrol. “Ik ben zeer vereerd met de goede aanbieding.”

De verlengde aanstelling van Brandts is geen onbelangrijke detail, gezien de zoektocht naar een nieuwe hoofdtrainer. PSV bewaart goede herinneringen aan de Belg Eric Gerets, die aanvoerder was van het kampioenselftal in de late jaren tachtig. Als trainer heeft hij goede resulaten geboekt in Luik, Lier en Brugge. PSV heeft belangstelling voor

Gerets, maar de ontbrekende (Nederlandse) trainerslicentie kan zijn aanstelling verhinderen. Volgens de Belgische krant Het Nieuwsblad doet PSV momenteel pogingen Gerets aan een versnelde cursus in Zeist te laten

deelnemen. In dat geval zou hij volgend jaar examen kunnen doen.

Voorzitter Van Raaij van PSV ontkende het bericht in alle toonaarden. Hij is bovendien niet van plan om Brandts, die wel over de vereiste papieren beschikt, als een soort stroman voor Gerets te laten fungeren. Brandts reageerde resoluut toen hij gisteravond met deze mogelijkheid werd geconfronteerd. “Dat accepteer ik niet. Er moet een trainer komen met een diploma en die trainer moet met mij willen samenwerken. Anders komt hij hier niet binnen.”

De geruchtenstroom over de nieuwe trainer verdoezelt de veranderingen op

de spelersmarkt. Gisteravond maakte André Ooijer zijn debuut bij PSV. De voormalige verdediger van Roda JC maakte vooral in aanvallend opzicht een goede indruk. Ooijer ontpopte zich als een Brabantse versie van Wim Suurbier, met zijn talrijke rushes langs de zijlijn. Hij bewees zijn veelzijdigheid met een rake kopbal. Spelend op eigen helft ondervond Ooijer hinder van de vele positiewisselingen bij de tegenaanval, maar hij was niet de enige PSV'er die in problemen kwam. Zelfs Jaap Stam had moeite met de wendbare Utrechtse spitsen.

In navolging van Stam kan Ooijer uitgroeien tot een volwaardige international. Arthur Numan en Phillip Cocu zijn eveneens afkomstig van een kleinere club uit de provincie. Maar dit seizoen worden zij beschouwd als onmisbare schakels, waarmee de onvoorspelbare ontwikkelingen in de voetbalsport voldoende zijn aangetoond. Bescheiden aankopen kunnen zich in een paar jaar tijd tot vedette ontwikkelen. Als ze daarna worden doorverkocht, staan er normaal gesproken voldoende opvolgers klaar om hun positie in te nemen. Om die reden heeft PSV deze week interesse getoond in de Fin Joonas Kolkka. De linksbuiten van Willem II zou het veronderstelde vertrek van Boudewijn Zenden moeten compenseren. Onder het motto: heel rijk koopt bij rijk, rijk koopt bij beetje rijk.

Ingewijden zijn van mening dat PSV door het definitieve vertrek van Cocu

en het mogelijke vertrek van Stam en Zenden volgend seizoen geen volwaardig elftal op de been kan brengen. Deze visie past bij de jaarlijks terugkerende kritiek dat de minder kapitaalkrachtige clubs het

per definitie moeten afleggen tegen de rijkste verenigingen. De internationale successen van Ajax, Parma en Dinamo Kiev bewijzen echter het tegendeel.

Volgens aanvoerder Numan is ten onrechte sprake van paniekvoetbal in de wandelgangen van PSV. “Bijna alle spelers hebben zich hier goed ontwikkeld. Bovendien verwacht ik deze zomer helemaal geen leegloop. Het

gaat misschien om drie spelers die naar elders vertrekken.''

    • Jaap Bloembergen