GESLAAGD

Regelmatig lopen research-projecten van Philips uit op een succes. Enkele voorbeelden:

Superchip Als er op dit moment één technologie is aan

te wijzen waarmee de toekomst van Philips voor een groot deel is verbonden, dan is het wel digitale televisie. In 1987 begon Philips Research Labs Sunnyvale met de ontwikkeling van een nieuwe experimentele

chiparchitectuur. De superchip kreeg de naam Trimedia. 'Tri' omdat hij goed was in het verwerken van video, audio en communicatie. Trimedia zal

dit jaar als motor in digitale tv's op de markt verschijnen. De Japanners hebben hierop nog geen echt antwoord. En de multimediachip van

Samsung flopte. Het Koreaanse bedrijf werkt nu met Philips samen aan Trimedia. Met de voortgaande ontwikkelingen op het gebied van de Trimedia zal de digitale tv steeds meer op een pc gaan lijken.

Spraak Het is de bedoeling dat we onze tv's en videorecorders straks bedienen door ertegen te praten. 'Videorecorder, neem vanavond het acht-uurjournaal op.' Spraakbediening zal een onderdeel zijn van het toekomstige thuistheater, voorspelt directeur Schuurmans van het Natlab.

Net als IBM heeft Philips al dicteersystemen die spraak omzetten in tekst. Het bedrijf levert deze dure technologie tot nu toe alleen aan medisch specialisten.

High-tech ambachten Met zijn Self Financing Activities maakt het Natlab geavanceerde producten voor kleine professionele markten. Voorbeelden zijn beeldsensoren voor studiocamera's, telecommunicatielasers en medische technologie. Philips Electron Optics is marktleider in transmissie-elektronenmicroscopen. Dankzij de kennis van Philips hebben de chipproductiemachines van ASM Lithography uit Veldhoven de grootste doorvoersnelheid ter wereld. Zonder deze technologie zou ASML zelfs nooit hebben bestaan.

Lichtgevend plastic Vorig jaar kon groepshoofd R.J. Visser van het Natlab een lichtgevend schermpje laten zien ter grootte van een dia-raampje met een levensduur van 4.000 uur. Dit soort displays gebruiken vijf tot tien keer minder energie dan andere schermtechnologieën. Philips heeft nauwe contacten met Cambridge Display Technologies, het bedrijf waar het Engelse onderzoek nu is geconcentreerd. Ook heeft de Nederlandse fabrikant geïnvesteerd in het nieuwe bedrijf Uniax uit Santa Barbara, Californië. Uniax zit in de opstartfase van een proefproductielijn voor deze schermpjes. Directeur Heeger beweert dat ze dit jaar nog in zaktelefoons komen.

Energiezuinige chips Zaktelefoons, handcomputers, walkmans en piepers moeten zo zuinig mogelijk worden. Dan gaan de batterijen langer mee of kunnen ze kleiner worden. Allerlei technieken liggen daarvoor op de plank. Een pieper ter grootte van een knoop is technisch geen probleem meer. Onderzoekers zijn erin geslaagd enkele van de chips die in een zaktelefoon zitten voor het zenden en ontvangen van de radiosignalen zo'n tien tot twintig keer zuiniger te maken. Ook werken onderzoekers aan asynchrone chips. Deze chips gebruiken alleen stroom als het nodig is, te vergelijken met een auto die zijn motor zelf even uitzet als hij de berg afrijdt.