Feyenoord bereikt volgende ronde ten koste van Groningen

ROTTERDAM, 12 FEBR. Naast Ajax hebben ook Heerenveen en Feyenoord zich geplaatst voor de kwartfinales van het toernooi om de KNVB-beker. De Friezen waren in Nijmegen met 3-1 te sterk voor thuisploeg NEC, Feyenoord versloeg FC Groningen voor eigen publiek met 2-0. Eerder drongen NAC, Vitesse, Fortuna Sittard en FC Twente door tot de beste acht. PSV en FC Den Bosch spelen op 4 maart om de resterende plaats in de kwartfinales.

Feyenoord kwam al in de eerste minuut op voorsprong, door een doelpunt van spits Vos. Pas diep in de tweede helft verdubbelde de thuisploeg de score nadat Groningen-verdediger Jan Veenhof hands had gemaakt. Aanvoerder Van Gastel benutte de strafschop voor Feyenoord, bij

wie vier geblesseerde spelers ontbraken, Fräser, Van Wonderen, Van Bronckhorst en Kornejev.

Feyenoord verzuimde het onsamenhangende spel van Groningen, afgezakt naar de onderste regionen van de eredivisie, af te straffen. Aanvallers Cruz en Demetradze lieten een aantal fraaie kansen onbenut. In tegenstelling tot het duel van afgelopen zondag, uit tegen FC Utrecht (2-3), maakte Cruz een machteloze indruk. De Argentijn ontsnapte aan een

rode kaart na een handgemeen met mandekker Veenhof.

Feyenoord-trainer Beenhakker uitte na afloop zijn teleurstelling over de

handelwijze van Ronald Koeman en diens zaakwaarnemer Ger Lagendijk. Volgens de coach seinde het tweetal de pers in met de mededeling dat de oud-international niet wil toetreden tot de technische staf van de Rotterdamse club. “Feyenoord is er in de publiciteit heel slecht afgekomen”, vond Beenhakker. “We zijn voor aap gezet. Het lijkt nu net

alsof we Koeman niet konden krijgen. Achteraf ben ik blij dat hij niet komt.''

Heerenveen maakte een gretige indruk tegen NEC en profiteerde van de afwezigheid van maar liefst zeven basisspelers bij de ploeg uit Nijmegen. De uitslag (1-3) was een juiste afspiegeling van de krachtsverhoudingen. Pahlplatz, Gusatu en Van Nistelrooy scoorden voor Heerenveen nadat Borojevic de thuisploeg voor rust aan de leiding had gebracht.